Rajoy vraagt toch privileges als ex-president aan

door admin
Rajoy vraagt toch privileges als ex-president aan

Eerder werd via een hoax op sociale media het nieuws verspreid dat Rajoy daar vrijwillig afstand van zou doen toen hij opnieuw aan het werk ging als ‘administrador’. Het beroep dat hij voordat hij zijn carrière in de politiek begon, ook uitoefende.

De website Maldito Bulo heeft informatie hieromtrent opgevraagd via het portaal van Transparantie. Het gaat namelijk om publieke informatie. De informatie is inmiddels bevestigd door het ministerie van Voorzitterschap dat eveneens meldt dat geen enkele ex-president afstand heeft gedaan van de hem toekomende privileges. Mariano Rajoy heeft zijn aanvraag inmiddels ingediend en die is ‘in behandeling’.

Sinds 1992 reguleert een speciaal staatsdecreet dat voormalig presidenten de rest van hun leven een officiële auto met chauffeur krijgen, dat ze de kosten voor het houden van een kantoor met twee full time personeelsleden (die Rajoy zelf kan benoemen) vergoed krijgen en dat ze gratis kunnen reizen met staatsvervoersdiensten, zowel per trein, per vliegtuig, per boot als per openbaar vervoer. Bovendien ontvangen de ex-presidenten nog een bedrag om representatiekosten te dekken. De hoogte van dit bedrag wordt bepaald in de staatsbegroting. Voor 2018 is er een bedrag beschikbaar gesteld van 223.740 euro. Dit moet verdeeld worden onder alle ex-presidenten. Felipe González, José Maria Aznar en José Luis Rodríguez Zapatero maken hier allen gebruik van en ontvangen zodoende dit jaar 75.000 euro per persoon. Naast dit alles kunnen de voormalig presidenten allen rekenen op een speciale behandelingen en privileges tijdens officiële gelegenheden en institutionele handelingen en kunnen ze in het buitenland altijd rekenen op diplomatieke steun van de aanwezige ambassades.

Dit vind je misschien ook leuk