PP-leider onder druk om twijfels over rechtsgeldigheid master

door admin
PP-leider onder druk om twijfels over rechtsgeldigheid master

Hierbij hangt hem een veroordeling voor omkoping en/of ambtsmisbruik boven het hoofd hangt. Pablo Casado zelf ontkent alle aantijgingen en houdt vol ons onschuldig te zijn. De net aangetreden Pablo Casado lijkt in hetzelfde schuitje te zitten als Cristina Cifuentes eerder dit jaar.

Cifuentes, voormalig regiovoorzitter van de PP in Madrid, kwam onder grote druk te staan nadat bekend werd dat ze haar master aan de universiteit niet volgens de gebruikelijke wijze had behaald. Wekenlang probeerde ze uit de nachtmerrie te komen die haar fataal dreigde te worden. Toen kort daarna ook nog eens videobeelden opdoken waaruit bleek dat ze enkele jaren daarvoor twee potjes crème uit de supermarkt had gestolen, zag ze geen andere uitweg dan ontslag te nemen.

De master van Casado

Pablo Casado wordt ervan beschuldigd onjuiste informatie te hebben verstrekt met betrekking tot zijn master Autonome Rechten die hij in 2008-2009 aan de universiteit Rey Juan Carlos van Madrid zou hebben gevolgd. Carmen Rodríguez-Medel, hoofd van de arrondissementsrechtbank 51 in Madrid, heeft afgelopen maandag bij het hooggerechtshof een verzoekschrift ingediend teneinde deze zaak verder te onderzoeken. Volgens haar zijn er aanwijzingen dat de leider van de conservatieve volkspartij de master vanwege het politieke en institutionele belang ervan cadeau heeft gekregen. Zij wil daarom dat het hof nagaat of er sprake is van omkoping en ambtsmisbruik. Mocht dat inderdaad blijken, dan kan Casado dit duur komen te staan. Op omkoping staat een gevangenisstraf van een tot drie jaar en voor ambtsmisbruik hangt hem een schorsing van tussen de 9 en 15 jaar boven het hoofd. Het hooggerechtshof is het enige juridische orgaan dat Casado vanwege diens bevoorrechte positie kan dagvaarden.

Rechter wil dat Casado verklaring aflegt

In het verzoekschrift van Rodríguez-Medel dat afgelopen maandag bekend werd gemaakt, staat dat zij het ‘noodzakelijk’ acht dat Casado een verklaring aflegt en dat hij alle documentatie over de master overlegt als bewijs dat hij in 2008-2009 daadwerkelijk deze studie heeft gevolgd. Ook moet hij de laptop overleggen die hij, naar eigen zeggen, tijdens zijn studie heeft gebruikt en die hij nog steeds zou bezitten.

Aanleiding

De zaak rondom de master van Casado kwam aan het rollen toen de Spaanse krant El PAÍS in april van dit jaar berichtte dat Pablo hetzelfde diploma als Cifuentes had, maar dat hij zich niet kon herinneren of hij colleges had gevolgd. In tegenstelling tot Cifuentes koos Casado ervoor zich niet te verschuilen en organiseerde hij binnen 24 uur een persconferentie om de vragen van journalisten te beantwoorden. Daarin onthulde hij dat hem een dienst was bewezen die andere studenten niet hadden gekregen. Hij erkende dat hij geen colleges had gevolgd omdat hij dat met de directeur van de opleiding, hoogleraar Enrique Álvarez Conde, was overeengekomen.

Daarna werd de druk rondom de master steeds verder opgevoerd. Een tijdje later werd bekend hij ook het cv waarin postdoctorale opleidingen van Georgetown en Harvard worden genoemd, zijn aangedikt en dat hij de rechtenstudie aan de particuliere onderwijsinstelling Cardenal Cisneros (en onderdeel van de Complutense Universiteit in Madrid) in de helft van de tijd heeft behaald.

Twijfelachtige mastergraad

Pablo Casado kreeg bij de universiteit Rey Juan Carlos vrijstelling voor 18 van de 22 vakken. Voor de resterende vier vakken leverde hij vier opdrachten in van amper 90 bladzijden lang. Hij maakte de opdrachten zonder enige overleg met een docent en met slechts een paar aanwijzingen van de directeur van de opleiding, Enrique Álvarez Conde. Zowel tegen Conde, die drie van zijn werken beoordeelde, als tegen Alicia López de los Mozos, die het vierde werk beoordeelde, loopt een onderzoek.

Rodríguez-Medel heeft daarnaast nog drie andere studiegenoten van Casado beschuldigd van omkoping en ambtsmisbruik. Het gaat om María Mateo Feito, Alida Mas Taberner en y María Dolores Cancio Álvarez.

Laatstgenoemde heeft in een verklaring toegegeven dat ze de titel heeft gekregen zonder er ook maar iets voor te hoeven doen. Ze had noch colleges gevolgd, noch opdrachten ingeleverd. Zij zou door de hoogleraar zelf zijn aangemoedigd de master te volgen, zodat ze daarna een doctoraal kon doen. De directeur van de masteropleiding zou haar niet alleen hebben geïnformeerd over de vrijstelling voor de 18 vakken, maar haar ook hebben uitgelegd hoe ze een financiële bijdrage kon aanvragen en hoe ze na het behalen van de titel belasting kon terugvorderen. De overige twee studenten hebben verklaard dat ze wel opdrachten hebben ingeleverd voor de vier vakken waarvoor ze – net als Cancio en Casado – geen vrijstelling hadden. Ze kunnen dit echter niet aantonen omdat ze geen kopieën of e-mails hebben bewaard.

Onschuld

Intussen houdt Casado vol niets verkeerds te hebben bedaan. Afgelopen maandag liet hij via de Spaanse media weten onschuldig te zijn en dat hij op geen enkele wijze iets cadeau heeft gekregen. Daarbij gaf hij aan dat hij niet van plan is af te treden. Volgens Casado hanteert zijn partij zeer strikte regels die bepalen in welke gevallen verantwoordelijkheid moet worden genomen en in deze zaak zou dat niet nodig zijn. Hoe het ook zij, Casado zal binnenkort tegenover de rechter een verklaring moeten afleggen.

Dit vind je misschien ook leuk