Spanje weigert ditmaal Aquarius te ontvangen

door admin
Spanje weigert ditmaal Aquarius te ontvangen

Maandagavond trokken Britse autoriteiten de Britse vlag in waaronder het schip vaart. Daardoor is Gibraltar niet verplicht de Aquarius te ontvangen, zoals eerder door de Italiaanse regering werd gesuggereerd. Volgens Groot-Brittannië zou de Aquarius officieel een onderzoeksschip zijn. 

De boot van hulporganisaties SOS Méditerrannee en Artsen Zonder Grenzen redde vrijdag 141 migranten voor de Libische kust en is sindsdien op zoek naar een Europese haven. Op dit moment dobbert het schip doelloos rond in Maltese wateren. Maar Malta weigert eveneens het schip te ontvangen. Ondanks de regels van het internationaal maritiem recht die bepalen dat een dergelijk schip aan moet kunnen meren in de dichtstbijzijnde haven. Dat zou in dit geval Malta zijn. 

In juni mocht de Aquarius na weigering van Italië en veel gedoe voor anker gaan in de haven van Valencia. De net aangetreden Spaanse premier Sánchez verwelkomde met veel publiciteit de ruim 600 geredde migranten. Ditmaal zegt Spanje echter ook nee in reactie op het aanbod van Barcelona om de Aquarius op te vangen. ‘Spanje is niet de dichtstbijzijnde haven, daarom ook niet de veiligste haven’. O

Ook België gaf al aan niet bereid te zijn de migranten op te vangen. Frankrijk is nog in gesprek met andere EU-landen. Wel heeft de haven van Séte gezegd dat de boot welkom is, maar dat men daar wacht op toestemming van de Franse autoriteiten.

Sophie Beau van SOS Méditerrannée riep Europese lidstaten op tot het vinden van ‘een oplossing. We riepen hen op hun verantwoordelijkheid te nemen om een veilige haven aan de Middellandse Zee te vinden’. Volgens de geredden waren voor de komst van de Aquarius vijf boten voorbij gevaren zonder te stoppen, ondanks de grote groep kinderen die op dat moment in nood waren, zo meldde een woordvoerder van SOS Méditerrannée.

Ook de Spaanse directeur van Artsen Zonder Grenzen, David Noguera reageerde verbolgen met de woorden: ‘De Middellandse Zee kan niet de meest dodelijke route ter wereld zijn. Al vier jaar vallen duizenden doden zonder dat er een oplossing wordt gevonden voor de zee waarin we allemaal zwemmen’. Ook meldde hij dat sinds de Aquarius in juni aankwam in Valencia er opnieuw 1.000 doden geborgen zijn. Noguera laakt eveneens het toegenomen populisme en de stijgende xenofobie in Europa. Hij verzoekt ‘om een debat zonder demagogie’ te voeren om ‘gevaarlijke reacties te vermijden’, want de ‘meerderheid van de migranten komen per vliegtuig en niet via humanitaire reddingsacties zoals die van de Aquarius.’ Tot slot wijst hij de criminalisering van vluchtelingen en de hulporganisaties af. 

Op dit moment varen alleen nog de Aquarius in het centrale deel van de Middellandse Zee en rond de westelijke migratieroute speurt Open Arms naar drenkelingen. Dit schip meerde vorige week nog aan in Algeciras met 87 migranten. Daarnaast kreeg het nog twee keer toestemming om geredde opvarenden af te zetten in Algeciras. Dit leverde Sáchez wel de kritiek op dat voor hij een dergelijke toestemming geeft, zijn regering wel moet zorgen voor voldoende middelen zodat op lokaal niveau de migranten ook werkelijk opgevangen kunnen worden. 

Ondertussen wordt in Brussel achter de schermen gewerkt aan een oplossing voor de vluchtelingen aan boord van de Aquarius. Volgens een woordvoerster van de Europese Commissie staat het EU-bestuur ‘in contact met een aantal lidstaten’ dat de commissie ‘heeft benaderd’ over de zaak. Om welke landen het gaat, werd niet gemeld. 

Dit vind je misschien ook leuk