Zes landen sluiten deal over Aquarius

door admin
Zes landen sluiten deal over Aquarius

Het gaat om Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Portugal en Spanje die de opvarenden onderling zullen verdelen. Ze werden afgelopen vrijdag gered voor de kust van Libië. Italië en Malta weigerden het schip toe te laten en ditmaal weigerde ook de Spaanse regering. Daarop dobberde het schip met ruim 70 minderjarigen aan boord gedurende vier dagen doelloos rond in de buurt van Malta.

Nadat de vijf landen beloofden de migranten op te nemen gaf Malta toestemming om aan te meren in een van zijn havens. \’Malta zal een concessie doen door het schip toestemming te geven, hoewel het daartoe niet wettelijk verplicht is\’, zo luidde het in een verklaring. Het eiland zal zodoende als \’logistieke basis\’ functioneren. Hierin stond ook dat de Maltese regering de gezamenlijke opvang beschouwt al \’een concreet voorbeeld van Europese solidariteit en leiderschap\’.

Volgens Avramopoulos, eurocommissaris voor Migratie, moet de Europese Unie \’op zoek naar een langetermijnoplossing voor het migrantenprobleem\’. \’We kunnen niet blijven bouwen op ad-hoc-afpraken, er zijn duurzame oplossingen nodig. Het is ook niet de verantwoordelijkheid van een paar lidstaten alleen, maar van de EU als geheel\’.

Spanje zal 60 van de 141 opvarenden opvangen. Volgens premier Pedro Sánchez bevordert de gezamenlijke beslissing \’een gemeenschappelijk en solidair antwoord op de migratiestromen\’. Zijn Franse collega Macron bedankte op Twitter voor het \’humanitaire gebaar\’.

In juni bevond de Aquarius zich in een gelijke situatie met ruim 600 opvarenden. Deze werden uiteindelijk opgevangen door Spanje in de haven van Valencia.

Dit vind je misschien ook leuk