In Barcelona zijn de terrroristische aanslagen van 17 augustus herdacht

door admin
In Barcelona zijn de terrroristische aanslagen van 17 augustus herdacht

In Barcelona en op enkele andere plaatsen in Catalonië werden de aanslagen herdacht. Bij de herdenking in Barcelona waren de Spaanse premier Pedro Sánchez, koning Felipe VI en koningin Letizia aanwezig. De herdenking stond in het teken van ‘Barcelona, stad van de vrede’, zo was vrijdag overal in de stad te zien. Tijdens de herdenkingsdienst ging alle aandacht naar de slachtoffers en naar medewerkers van politie en hulpdiensten.

Nabestaanden legden bloemen op de Ramblas. Eerder hadden ze een oproep gedaan om de herdenking vrij te houden van politieke doeleinden. Over het algemeen is dat gelukt. Er was alleen een groot spandoek te zien op een gevel waarop separatisten hadden geschreven dat de Spaanse koning niet welkom was. 

De komst van de koning was voor sommige separatisten de aanleiding om elders een herdenking te organiseren. Een werd er gehouden bij een gevangenis waar enkele separatistische politici vastzitten vanwege hun rol bij de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van Catalonië eind oktober vorig jaar. 

Een woordvoerster van een vereniging van slachtoffers van terrorisme, Ana Cortés, had nog duidelijk gemaakt dat de nabestaanden en slachtoffers zich sinds de aanslagen door de overheid in de steek gelaten voelen. Het is volgens haar niet het moment voor politici om op de voorgrond te treden.

Cambrils

De avond van de aanslag op de Ramblas reed er een auto met vijf sympathisanten van de Islamitische Staat over de boulevard in de kustplaats Cambrils, honderd kilometer verderop. Hier werd een vrouw gedood en raakten 6 mensen gewond. De vijf terroristen werden direct door de politie gedood en de 22-jarige terrorist van de Ramblas werd vier dagen later in een wijnveld ten zuiden van Barcelona door de politie doodgeschoten. De terreurgroep IS eiste vrij snel de verantwoordelijkheid voor beide aanslagen op.

Dit vind je misschien ook leuk