Voor het eerst meer varkens dan personen in Spanje

door admin
Voor het eerst meer varkens dan personen in Spanje

Bovendien blijft het aantal varkens voor de vleesindustrie toenemen. Dit blijkt uit gegevens die maandag werden gepubliceerd door het ministerie van Milieu en Ecologische Transitie. Sinds 2013 nam het aantal varkens toe met 9 miljoen. 

De groeiende varkenspopulatie in het land vormt een sleutelfactor in het gegeven dat de veeteelt in Spanje de vierde grootste generator van broeikasgassen is, na de sectoren transport, elektriciteit en industrie. De nitraten afkomstig van de dierlijke uitwerpselen beginnen nu ook het grondwater te verontreinigen. De Spaanse regering is bezig met een decreet om de uitstoot van de gassen te reguleren. 

Alle in Spanje gedode varkens genereerden vorig jaar 4,29 miljoen ton vlees, terwijl volgens INE binnen Spanje 367.582 ton wordt geconsumeerd. Het ministerie stelt de consumptie van varkensvlees in Spanje op 21,2 kilo per hoofd van de bevolking. Dat betekent dat nog niet de helft van wat er in Spanje aan varkensvlees wordt geproduceerd in Spanje wordt geconsumeerd. 

De rest wordt geëxporteerd. Sinds 2015 is Spanje de grootste exporteur van varkensvlees van Europa en de derde grootste ter wereld na de Verenigde Staten en China. Ruim 20% van de Spaanse varkensvleesproducten gaat naar China. Daarna volgen de landen Frankrijk, Italië, Portugal en Japan.

Ook al gaat ruim de helft van het vlees naar het buitenland, dat neemt niet weg dat de ecologische voetafdruk van deze intense vleesindustrie door Spanje moet worden opgevangen. Alleen aan water kost het het land al bijna 180 ubieke hectometer per jaar, uitgaande van het gebruik van 15 liter per varken per dag voor drinken en schoonmaak.

Ook al is het aantal varkens in Spanje gegroeid. Het aantal varkenshouderijen is gedaald. Dat komt door de schaalvergroting. Steeds minder bedrijven houden meer varkens. Tussen 2007 en 2015 daalde het aantal bedrijven met 13,7%. Deze schaalvergroting leidt er volgens de organisatie Food & Water Europe toe dat in 87,5% van de gevallen varkens nooit buitenkomen of uberhaupt daglicht zien.

De helft van de productie van varkensvleesproducten in Spanje komt uit zes provincies, te weten Lérida, Huesca, Zaragoza, Murcia, Barcelona en Segovia, zo blijkt uit gegevens van Food & Water Europa. In heel Spanje zijn er 700 slachterijen, waarvan 20% zich volledig toelegt op de slacht van varkens. 

Dit vind je misschien ook leuk