Barcelona gaat boetes uitdelen aan bestuurders van elektrische steps

door admin
Barcelona gaat boetes uitdelen aan bestuurders van elektrische steps

Ook in Barcelona kom je ze veelvuldig tegen: mensen op hoaverboards, elektrische steps, elektrische brommers of segways. De regelgeving omtrent dit type voertuigen is echter niet voor iedereen transparant. Na een jaar waarin de gemeente de verkeersdeelname van deze nieuwe voertuigen oogluikend heeft toegestaan, zal vanaf 1 oktober strenger gecontroleerd gaan worden. De politie zal dan boetes uitdelen bestuurders die de verkeersregels overtreden.

De boetebedragen zullen variëren tussen 100 en 500 euro. Het is vanaf 1 oktober verboden om met dit type voertuigen over de stoep te rijden en rijden over straat is verboden voor minderjarige bestuurders tot 16 jaar. 

Janet Sanz, gemeenteraadslid Ecologie, Urbanisme en Mobiliteit zei dat agenten feitelijk al maandenlang boetes uitdelen aan bestuurders van elektrische voertuigen zoals steps, segways en hoaverboards die zich op een gevaarlijks wijze in het verkeer begaven. Vanaf 1 oktober komt er een einde aan het \’gedoogbeleid\’ en gaat de politie controleren op of mensen de bij hun voertuig passende verkeersregels wel naleven. 

Die zijn bij nadere beschouwing toch gecompliceerder dan zoals boven beschreven dat het enkel verboden is op de stoep en voor minderjarigen tot 16 jaar op straat. Er gelden namelijk verschillende regels voor verschillende type VMP\’s.

Type A

De voertuigen worden ingedeeld in drie categorieën, type A, type B en type C. Type A zijn vervoermiddelen met een gewicht tot 25 kilo. Hierin vallen de meeste elektrische steps. Deze mogen over het fietspad, op straten met een enkel platform en in parken rijden. Alleen als ze harder dan 20 kilometer per uur kunnen, mogen ze over straten waar een maximumsnelheid van 30 km per uur geldt. Het is verboden deze voertuigen bij het parkeren te bevestigen aan bomen, stadsmeubilair of zodanig dat de weg voor voetgangers wordt belemmerd. Een helm wordt aanbevolen en is verplicht als de voertuigen aan toeristen worden verhuurd of als ze een hogere potentie hebben, veelal steps met een zitplaats. 

Type B voertuigen hebben een gewicht tussen 25 en 50 kilo. Hieronder vallen de meeste segways. Voor deze categorie gelden dezelfde regels als klasse A met de uitzondering dat je er ook mee mag rijden over wegen waar een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur geldt.

Type C voertuigen wegen 50 tot 300 kilo en hebben meer dan twee wielen. Hiervoor gelden dezelfde regels als voor fietsen. Ze mogen tot januari nog over de stoep. Daarna niet meer. C-voertuigen die worden verhuurd mogen over fietspaden, straten met een enkel platform en stoepen van rijwegen met 30 km per uur en over de stoep van secundaire wegen.

Wanneer type C wordt gebruikt om op commerciële wijze spullen te vervoeren, mogen deze over fietspaden, wegen met een enkel platform en stoepen van rijwegen waar 30 km per uur gereden mag worden. Ze mogen alleen over de stoep als die meer dan 4,75 meter breed is en om toegang te verkrijgen tot een bedrijfsruimte. Voor alle type voertuigen geldt de verplichting een helm te dragen.

Dit vind je misschien ook leuk