Flinke toename aantal wolvenaanvallen in Spanje

door admin
Flinke toename aantal wolvenaanvallen in Spanje

Afgelopen donderdag publiceerde La Mesa del Lobo in een jaarverslag dat het aantal aanvallen door wolven en wolfachtigen in de autonome regio Castilië en León is toegenomen. La Mesa del Lobo is een organisatie die zich inzet voor het behoud en het beheer van de wolven in Castilië en León en bestaat uit een voorzitter, een vicevoorzitter, een coördinator en een aantal ambtsvertegenwoordigers uit de rundvee-, natuurbeschermings- en jachtsector.

De stijging bedroeg 72% in de eerste zes maanden van 2018. Vorig jaar was er juist een daling waarneembaar. Er is sprake van een toename van 890 aanvallen naar 1.449, waarvan de meeste hebben plaatsgevonden in de provincies Avila en Segovia. Speciale aandacht gaat naar het gebied ten zuiden van de rivier Duero, waar de wolven beschermd zijn en waar niet op de dieren gejaagd mag worden.

Jachtverbod

Ten noorden van de Duero is de jacht op de dieren toegestaan en zijn de aanvallen het afgelopen jaar met 16 % afgenomen. Op dit moment zijn de jachtvergunningen in deze regio tijdelijk opgeschort, omdat la Asociación para la Conservación y Estudio del Lobo Ibérico (ASCEL), een organisatie die zich inzet voor het behoud van de Iberische wolf, een aanklacht heeft ingediend bij het Hooggerechtshof van Castilië en León tegen het jagen op wolven. Hoewel de organisatie niet sterk staat, is het hangende de procedure niet toegestaan om wolven in dit gebied te doden. Verwacht wordt dat het aantal aanvallen zal toenemen nu er niet meer op ze wordt gejaagd.

José Manuel Soto, vertegenwoordiger van de landbouworganisatie UPA-COAG Alliance in Castilië en León, is verontwaardigd dat een kleine groep actievoerders zoveel macht kan uitoefenen. Volgens hem zijn er nooit problemen geweest en hij is bang dat als er conflicten zouden ontstaan, dit juist de wolf zal treffen. Als alle wolven zouden blijven leven, wordt het huidige evenwicht namelijk sterk verstoord.

Volgens Soto wordt meestal slechts de helft van de vastgestelde quota gedood. Van de 141 dieren die vorig jaar mochten worden afgeschoten, zijn er 82 gedood.

José Antonio Pino, vertegenwoordiger van Asociación Agraria de Jóvenes Agricultores (ASAJA), een organisatie voor jonge landbouwers, meent dat de wolf onverenigbaar is met de economische activiteiten in plattelandsgebieden.

Het jachtverbod zal niet alleen consequenties hebben voor de toename van het aantal wolvenaanvallen, maar ook op een aantal economische aspecten. Het jachtseizoen begint over enige dagen en loopt tot eind februari. Als de jagers niet mogen jagen, zullen zij geen jachtvergunning kopen en reeds verkochte vergunningen zullen worden geretourneerd.

Het grootste probleem volgens Pino is de verwachte toename van het aantal aanvallen als er meer wolven zijn, met schade aan de veestapel tot gevolg.

Actieplan

Partijen vragen hulp aan de regering, het ministerie van Milieu, het ministerie van Landbouw en zelfs aan de EU om tot een oplossing van het conflict te komen.

De minister van Ontwikkeling en Milieu, Juan Carlos Suarez-Quiñones, heeft aan de leden van La Mesa del Lobo laten weten dat er gezocht wordt naar een oplossing om duurzaam op de wolf te kunnen jagen en daarnaast te zorgen voor een goede instandhouding van het soort, rekening houdend met de Europese, nationale en regionale regelgeving en met inachtneming van de uitspraken van de rechtbank.

La Mesa del Lobo heeft het actieplan voor 2019 getekend met het doel om maatregelingen te treffen om de wolf en extensieve veeteelt naast elkaar te kunnen laten bestaan.

Boete

Niet alleen de regio Castilië en León heeft problemen met de wolven. Ook in de regio Madrid groeit de wolvenpopulatie onevenredig snel. Naar aanleiding van een aantal wolvenaanvallen heeft een veehouder uit Paredes de Buitrago, een kleine stad in de Sierra Norte de Madrid, een rechtszaak aangespannen tegen de gemeente Madrid. Deze week is de gemeente veroordeeld tot het betalen van een bedrag van € 24.703,– aan schadeloosstelling aan de veehouder.

Paredes de Buitrago ligt is een gebied dat in 1992 is uitgeroepen tot biosfeerreservaat. Een biosfeerreservaat is een door UNESCO aangewezen natuurgebied waarbinnen het ecosysteem en de genetische waarden beschermd worden en tot doel heeft om mens en natuur samen te brengen. De veehouder vond dat zijn vee te weinig beschermd was tegen de wolven.

De Unión de Agricultores, Ganaderos y Silvicultores de la Comunidad de Madrid (UGAMA) is blij met de uitspaak. UGAMA is een onafhankelijke, professionele landbouworganisatie zonder winstoogmerk, bestaande uit landbouwers en veehouders uit de Gemeenschap van Madrid, die de belangen van de landbouwsector in de regio verdedigt en verdedigt.

Dit vind je misschien ook leuk