Een gestrande potvis in Madrid?

door admin
Een gestrande potvis in Madrid?

Sociale media stroomde meteen vol met verbaasde berichten, foto’s, video’s en algehele nieuwsgierigheid. Hoe komt zo’n enorm dier midden in Spanje terecht? 

Mensen op weg naar hun werk, Madrilenen die hun hond uitlieten of die al joggend over de brug kwamen, werden geconfronteerd met het enorme dier midden in de Spaanse hoofdstad. Het duurde echter niet heel lang voordat de verbazing plaatsmaakte voor realisatie dat zoiets natuurlijk onmogelijk is.

Via Twitter (#uncachaloteenmadrid) deed de gemeente Madrid er nog een schepje bovenop: ‘Er is een potvis verschenen in Madrid’ en voegde daaraan toe dat meer informatie spoedig zou volgen.

Wat was het punt van deze hyperrealistische scène? Uiteindelijk bleek het om een campagne te gaan dat onderdeel is van het City District-programma dat komende herfst in Madrid plaatsvindt. Het hyperrealistische beeldhouwwerk van een walvis lag eerder al in Londen, Parijs en Antwerpen en werd gemaakt door de Belgische kunstgroep Captain Boomer die mensen, door ze te shockeren, wil laten nadenken over het milieu.

Het gaat om een ‘voorstelling’, waarin kunst, onderwijs en gemeenschap samenkomen. Er wordt gespeeld met de grenzen van de realiteit en fictie als metafoor voor de verstoring van het ecosysteem. Een verstoring die nu door de gestrande walvis wordt verbeeldt.

Komend weekend zal een groep acteurs die zich voordoen als wetenschappers de potvis bezoeken. Het beeld is 15 meter lang en 1.000 kilo zwaar en stelt een reu van 18 jaar voor. De activiteit met acteurs is te zien op vrijdag tot 18 uur, op zaterdag tussen 11 en 13 en tussen 14:30 tot 19 uur en op zondag van 11 tot 13 en 13:30 tot 18 uur.

Dit vind je misschien ook leuk