Na wateroverlast voor oostkust volgt opnieuw onstabiel weer in Spanje

door admin
Na wateroverlast voor oostkust volgt opnieuw onstabiel weer in Spanje

Volgens Aemet is het bewolkt langs de Middellandse Zeekust in Catalonië en meer naar het zuiden toe in de regio’s Valencia en Murcia. Stevige buien komen ook voor in de bergachtige gebieden in het binnenland. Eind van de middag komen die ook voor in Castilla La Mancha en in Extremadura. 

Zaterdag zorgde de regen voor overlast voor inwoners in Torrevieja. De brandweer moest diverse personen uit hun in het water vaststaande auto’s bevrijden bij de rotonde van Aquapolis naar de Carrefour. Weerdienst Aemet had al met code oranje gewaarschuwd voor hevige neerslag tot 60 liter water per vierkante meter in twaalf uur tijd.

Er waren ook mensen gelukkig met alle regen. Boeren in de regio’s Valencia en Murcia konden opgelucht toezien hoe hun wateropslagtanks weer volliepen na een zeer droge zomer. Gemiddeld viel hier 25 tot 30 liter per vierkante meter. 

Code geel op maandag

Voor maandag geeft Aemet vooral provincies in het midden en de oostelijke helft van Spanje code geel voor regen en storm. Ook het zuiden van de provincies Cáceres en Badajoz en het noorden van Huelva krijgen code geel en de hele provincie Baskenland. Waar eerder nog werd gewaarschuwd voor effecten van de tropische storm Elena die vanaf de Azoren richting de Spaanse noordwestkust trekt, lijken die effecten nu zodanig mee te vallen, dat Aemet er geen weerwaarschuwing voor geeft. 

Risico op overstromingen

Wie langs de kust in Spanje woont, loopt volgens wetenschappers de komende jaren sowieso meer risico. Naar schatting zijn 1 miljoen personen blootgesteld aan het risico van overstromingen in Spanje. Overstromingen zijn de natuurrampen die de meeste levens eisen in het land voor aardbevingen en atypische cyclonen. Het gaat om de Mediterrane kust van Girona tot Cádiz inclusief de Balearen, de Canarische Eilanden en dan met name Tenerife en Gran Canaria en Baskenland. De laatste is een relatief dichtbevolkte regio met een ingewikkelde geografie met veel dalen en moeilijk bereikbare gebieden. 

Volgens Jorge Olcina, directeur Climatologie van de Universiteit in Alicante vond in 1983 in het Baskenland de zwaarste overstroming plaats met de grootste economische schade ooit in Spanje in de 20e eeuw. 

Compensatiebetalingen

Volgens het rapport en risicoschatting ‘Perfil Ambiental de España 2016’ (de laatste die beschikbaar is) moest er in 2016 166,19 miljoen euro worden uitbetaald aan compensatiebetalingen na overstromingen. In 2017 was dit minder met 64,62 miljoen euro. In 2016 werd 7,65 miljoen euro betaald aan schade die het gevolg was van aardbevingen en 1,86 miljoen euro schade die het gevolg was van atypische cyclonen. Het aantal doden als gevolg van natuurrampen varieert per jaar. In 2010 waren dat er 62, 2011 46, 2012 39, 2013 32, 2014 29 2015 59 en 2016 30.

Tussen 1995 en 2016 kwamen 1.268 personen om het leven als gevolg van overstromingen (26,7%), stormen (20,3%), bosbranden, aardvershuivingen, hittegolven, lawines, extreme kou, storm en aardbevingen.  

‘Als de planning goed was geweest met nieuwe bebouwing in adequate gebieden en het vermijden van bouw in risicogebieden wat betreft overstromingen, dan viel minstens 70% buiten het risicogebied ten opzihte van nu’, zegt Jorge Olcina. 

De Ley del Suelo van 2008, die in 2015 werd herzien, verplichtte voor het eerst in Spanje dat de risicokaarten werden meegenomen in de planning voor eventuele bebouwing van bepaalde gebieden. 

Dit vind je misschien ook leuk