Spanje accepteert ultimatum Catalaanse leider niet

door admin
Spanje accepteert ultimatum Catalaanse leider niet

‘Ik vraag de regering een concreet voorstel te formuleren over de uitoefening van het Catalaanse zelfbeschikkingsrecht’, zo zei hij tijdens een beleidsverklaring in hetCatalaanse parlement op dinsdag. Het plan zou een ‘bindend en internationaal erkend referendum’ moeten omvatten. ‘Als dat er niet tegen november is dan kunnen de partijen in het Spaanse parlement die voorstander zijn van onafhankelijkheid de stabiliteit van de regering in Madrid niet garanderen. 

De regering Sánchez heeft met 84 van de 350 zetels een minderheid in het Spaanse parlement en kan alleen regeren met steun van kleine Catalaanse onafhankelijkheidspartijen. Als deze hun steun intrekken, zouden er volgens politiek analisten vervroegde verkiezingen kunnen volgen. 

‘Zelfbestuur ja, onafhankelijkheid nee’

Dinsdagavond reageerde de centrale regering direct op Torra’s uitspraken. Regeringswoordvoerster Isabel Celaá zei dat het voorstel van de regering er al ligt en dat Torra daar niet tot november op hoeft te wachten: ‘Zelfbestuur ja, onafhankelijkheid nee. Ons voorstel is vreedzaam samenleven en geen onafhankelijkheid.’ Celaá benadrukte dat de Spaanse regering geen ultimatums accepteert en op het pad van dialoog zal blijven. 

Dit vind je misschien ook leuk