Airbnb schrapt illegale vakantiewoningen in Andalusië van website

door admin
Airbnb schrapt illegale vakantiewoningen in Andalusië van website

Met dit uitgangspunt heeft het verhuurplatform deze week 18.000 woningen van de website gehaald. Op dit moment zijn er nog 40.800 vakantiewoningen in Andalusië te huren via Airbnb. Het is een belangrijke stap in het tegengaan van de illegale verhuur van woningen voor toeristisch gebruik in de Zuid-Spaanse regio. De enige regio tot nu toe waar de verhuurgigant deze maatregel heeft doorgevoerd. ‘Deze unieke stap biedt verhuurders, huidige en toekomstige, de zekerheid en helderheid die ze nodig hebben om op een verantwoordelijke wijze hun woning te delen’, aldus Airbnb.

Costa del Sol

Airbnb beschikt zelf niet over gegevens per provincie. Wel blijkt uit de statistieken van het register van toerisme in Andalusië dat het bedrijf zeer nadrukkelijk aanwezig is aan de Costa del Sol. Woningen hier maken ruim de helft uit van alle beschikbare woningen die verhuurd worden aan toeristen in heel Andalusië. Uit de laatste gegevens blijkt dat er 24.342 appartementen en woningen geregistreerd staan in de provincie Málaga. Deze bevatten samen 127.218 plekken.

Volgens Airbnb is er via de website bij de helft van de 18.000 verwijderde woningen in het laatste jaar geen enkele aanvraag geweest. De rest werd wel gewoon verhuurd, ondanks het feit dat niet aan de normen werd voldaan. De belangrijke stap van Airbnb kon pas gemaakt worden na een overeenkomst met de regioregering in Sevilla. Zo worden gegevens uit het register voor woningen voor toeristisch gebruik vergeleken met die van Airbnb. 

Andere verhuurplatforms volgen

Ook andere platforms die vakantiewoningen te huur aanbieden zetten stappen om een en ander te reguleren. De organisatie PAT verenigt de websites HomeAway, Rentalia, Spain-Holiday.com en Niumba. Gezamenlijk bieden deze ruim 60.000 vakantiewoningen aan in Andalusië. Vanaf deze week moeten mensen die hun woning via een van deze platforms willen verhuren officieel geregistreerd staan.

Dit zijn belangrijke stappen om een einde te maken aan de illegale verhuur van vakantiewoningen. Een praktijk die een doorn in het oog vormt voor de reguliere toeristische sector die dit beschouwt als oneerlijke concurrentie.

Marbella

Van alle plaatsen aan de Costa del Sol staat Marbella op één wat aanbod van vakantiewoningen betreft. Het gaat om 25.000 woningen die voor een gemiddelde van 139 euro per plek verhuurd worden. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Málaga dat is uitgevoerd in opdracht van de gemeente zelf. Vakantiewoningen in Marbella blijken verspreid over de hele gemeente. De grootste concentratie van woningen voor toeristen bevindt zich in de zones Nueva Andalucía en Puerto Banús. Het historisch centrum staat op de derde plaats.

Dit vind je misschien ook leuk