Andalusië gaat vervroegd naar de stembus

door admin
Andalusië gaat vervroegd naar de stembus

De verkiezingen worden afgekondigd vanwege de ‘noodzaak tot stabiliteit’, zo verklaarde Díaz maandag in het regeringspaleis Palacio San Telmo in Sevilla. De noodzaak tot vervroegde verkiezingen ontstond in september toen de partij Ciudadanos in Andalusië het coalitieakkoord met de PSOE van Díaz verbrak.

Om middernacht 16 november start de verkiezingscampagne die duurt tot en met 30 november. De eerste dag van december is dan de dag van bezinning, waarna op 2 december Andalusiërs naar de stembus mogen.

Zo zijn de verkiezingen vier maanden eerder dan normaal het geval zou zijn geweest. De huidige regering onder leiding van Díaz werd in maart 2015 gekozen. Sindsdien hadden voor het eerst de partijen Podemos en Ciudadanos zitting in het Andalusische parlement, waarmee een einde kwam aan het tweepartijenstelsel dat altijd de regering van de Zuid-Spaanse regio kenmerkte met een strijd tussen PSOE en PP. Susana Díaz sloot in maart 2015 een akkoord met Ciudadanos om de regio op stabiele wijze te kunnen regeren. 

Dit vind je misschien ook leuk