Guardia Civil waarschuwt voor ‘kritisch risico’ op cyber-terroristische aanval

door admin
Guardia Civil waarschuwt voor 'kritisch risico' op cyber-terroristische aanval

Internet verveelvoudigd de bedreigingen voor de wereldwijde veiligheid. Spanje vormt daarin geen uitzondering. De militaire tactieken waar de Guardia Civil op doet zijn onder andere ‘het voorbereid zijn om te reageren op de meest gevaarlijke hypothese’. De woorden zijn afkomstig van kolonel Luis Fernando Hernández García. Hij is verantwoordelijk voor de informatiedienst van de Guardia Civil. Hernández waarschuwde dat ‘achter veel conflicten die in de cyberwereld worden uitgevochten vijandige staten zitten die anderen willen destabiliseren.’ De kolonel noemde geen namen. 

Hij verwacht acties die een grote impact zullen hebben en met onvoorspelbare gevolgen. Deze zorgwekkende conclusie baseert hij op ruim twintig jaar ervaring met cyberbedreigingen. Het risico moet in elk geval niet onderschat worden. Wel vermeed de kolonel met concrete voorbeelden te komen en ging niet verder dan te wijzen op de bedreiging die afkomstig is vanuit de terreurgroep Daesh.

Ondanks dat achter de meerderheid van de cyberaanvallen economische motieven schuilen, gaat het in 5% van de gevallen om cyberterreur. ‘We detecteren zorgelijke gedragingen binnen de terreur van de jihadisten’. Die hebben zich volgens de kolonel de laatste jaren voornamelijk toegelegd op het rekruteren van experts in informatietechnologie. 

Hernández wees op het fenomeen ‘hybride oorlogen’. Hierbinnen worden mechanismen ontwikkeld die zorgen voor ontstabilisering van een land door belangrijke infrastructuur te manipuleren of plat te leggen. ‘Dit vormt de grootste bedreiging voor alle democratische staten’. 

Het is niet gebruikelijk dat dit soort waarschuwingen zo blunt worden gebracht door iemand die zo nauw betrokken is bij de nationale veiligheid. Hernández nam afscheid met de woorden: ‘Mijn plicht was het geven van de meest objectieve visie. Wat er is, is zorgelijk’. 

Dit vind je misschien ook leuk