Orkaan Leslie trekt richting Portugal en Spanje

door admin
Orkaan Leslie trekt richting Portugal en Spanje

Weerexperts vermoeden wel dat de orkaan tegen die tijd in kracht wat afgezwakt zal zijn. Toch blijft de verwachting op extreem weer in het Portugese Lissabon, Albufeira, Faro en langs de Spaanse zuidwestkust bij Huelva en Cádiz staan. Internationale media maken wel melding van deze orkaan, maar de Spaanse weerdienst Aemet geeft er vooralsnog nog geen weeralarm voor uit. 

Het is vrij uitzonderlijk dat Europa te maken krijgt met een dergelijke tropische storm. De laatste was Vince die in 2005 Zuid-Spanje bereikte en de laatste keer daarvoor zorgde de tropische storm Cloë in 1967 in Zuidwest-Frankrijk voor veel overlast. Volgens klimaatwetenschappers zal het door opwarming steeds vaker voor gaan komen in Europa, zo werd al gewaarschuwd in een studie in 2013. 

Leslie is de eilandengroep Azoren al zuidelijk ervan gepasseerd, vervolgens vroeg op zaterdag kwam de storm langs het noorden van Madeira en trekt van daaruit oostwaarts verder richting het Iberisch Schiereiland. De afzwakking van orkaan naar tropische storm betekent alsnog een storm met windkracht 10 tot windkracht 12 (orkaankracht). Zeker is dat Leslie gepaard gaat met veel regen. Plaatselijk kan 75 tot 100 millimeter vallen. Naar verwachting zal de storm maandag afgezwakt zijn in ‘gewoon’ slecht weer. 

Dit vind je misschien ook leuk