Code rood voor hevige regenval en overstromingsgevaar Costa del Sol

door admin
Code rood voor hevige regenval en overstromingsgevaar Costa del Sol

De Spaanse weerdienst Aemet stelde code rood in vanaf 6 uur zaterdagochtend en het is tot 6 uur ’s avonds van kracht. Terwijl de hevige regen die de afgelopen dagen Catalonië, de regio Valencia en de Balearen teisterde daar afzwakt, krijgt nu het zuiden van het land ermee te maken. Code oranje geldt voor de hele provincie en de Costa del Sol, de Vallei van de Guadalhorce en een deel van de streek La Axarquía krijgen echter code rood. 

Andere provincies waar code oranje van kracht is zijn: De kust van de provincie Granada, de hele provincie Almería, het noorden van de provincie Castellón en het oosten van de provincie Tarragona. 

Code geel

Code geel geldt voor het zuiden van de provincie Cádiz, het zuiden van de provincie Sevilla, het zuiden van Córdoba, de hele provincie Granada en het oosten van Córdoba. De provincie Murcia krijgt eveneens code geel en voor de kustzone van de provincie Alicante geldt hetzelfde. Verder geldt code geel voor een deel van de provincie Cáceres en het zuiden van de provincies Ávila en Salamanca. 

Nieuw neerslagrecord

Vrijdag viel er heel veel regen in de provincies Aragón, het zuiden van Catalonië en de regio Valencia. Zoveel dat er volgens Aemet een nieuw record is gevestigd wat hoeveelheid neerslag die binnen een uur is gevallen betreft. In minder dan een uur tussen zes en zeven uur ’s avonds in Vinaròs (Castellón) werd 159,2 liter opgevangen, wat het totaal daar brengt op 400 liter in anderhalve dag. Tot nu toe stond het record neerslag binnen een uur op 129,9 liter per vierkante meter op 31 maart 2002 in Santa Cruz de Tenerife.

Code rood

Code rood betekent dat het dringende advies van de autoriteiten is om binnen te blijven. Moet je weg, mijd dan met je auto te rijden door plekken waar water stroomt. Dit zegt noodnummer 112. Daar gebeuren normaal gesproken de meeste ongelukken. Het risico bestaat dan dat je auto door het water wordt meegesleurd.

De foto is van een eerdere overstroming in Málaga uit het archief

Dit vind je misschien ook leuk