Tweehonderd immigranten over grens bij Melilla

door admin
Tweehonderd immigranten over grens bij Melilla

Zo’n 300 mensen uit sub-Sahara probeerden zondagochtend rond 9 uur via een massale bestorming van de hekken die Melilla van Marokko scheidenen Spaans grondgebied te bereiken deze zondag. Circa 200 immigranten is het gelukt om bij de zone Pinos de Rostrogordo Spanje te bereiken. Bij de bestorming raakten 25 mensen gewond, hieronder 19 sub-Saharanezen en 6 agenten van de Guardia Civil, zo blijkt uit gegevens die werden verstrekt door de regionale regering van Melilla. Het gaat bij allen om lichte verwondingen zoals blauwe plekken, snijwonden en kneuzingen. De agenten van de Guardia Civil hadden geen medische hulp nodig. 

Het slachtoffer is volgens bronnen bij de douane naar alle waarschijnlijkheid overleden aan een hartstilstand. Een autopsie moet daarover meer duidelijkheid geven. Over zijn identiteit is op dit moment nog niets bekend. 

De immigranten die Spanje hebben bereikt zijn overgebracht naar het tijdelijke asielzoekerscentrum CETI. Ze zongen van vreugde en riepen ‘boza, boza’, wat ‘overwinning’ betekent. Op dit moment verblijven er 1.400 immigranten in het centrum, terwijl het maximum aantal plaatsen slechts 1.000 is. 

Het gaat om de tweede grootste bestorming van de grenshekken in Melilla dit jaar. De grootste vond plaats op 6 januari toen van de 300 personen die het probeerden 209 in Spanje aan kwamen, eveneens in Pinos de Rostrogordo. De laatste massale poging was die op 11 september jl. Toen bereikten slechts vijf personen Melilla. Volgens autoriteiten in Melilla zijn de pogingen om Melilla te bereiken steeds beter georganiseerd. Men eist versterking van de teams om de boel er onder controle te kunnen houden. 

Op zaterdag nog leverde Spanje 24 van de 30 immigranten uit die vrijdagnacht de Chafarina-eilanden bereikten aan boord van een boot. Hierbij werd het uitleveringsakkoord toegepast dat in 1992 door beide landen werd ondertekend. De Islas Chafarinas is een archipel van drie kleine eilandjes in de Middellandse Zee voor de kust van Marokko op 48 kilometer ten oosten van Melilla en 3,5 kilometer voor de Marokkaanse stad Ra’su l-Ma’.

Dit vind je misschien ook leuk