Spaanse rivieren en wetlands buiten gevaar

door admin
Spaanse rivieren en wetlands buiten gevaar

Die wijziging stond beperkingen in stroomgebieden toe die schadelijk zouden zijn geweest voor de staat van rivieren en wetlands in Spanje. De Spaanse milieu-organisaties SEO/Birdlife, Ríos con Vida en WNF waren tegen de verandering in de regelgeving die beperkingen toestond in stroomgebieden, inclusief beschermde natuurgebieden die onderdeel uitmaken van het netwerk Natura 2000, de Ramsar wetlands en riviernatuurreservaten.

De beperkingen zouden een enorme terugval met zich meebrengen voor de waterecosystemen in Spanje. Met name omdat met de wijziging verlagingen werden toegestaan van de toch al ridicule minimale stroomgebieden die in de hydrologische plannen van de regering waren vastgelegd.

Stap in de goede richting

Het vonnis van het Hooggerechtshof is onherroepelijk en er kan dus geen beroep tegen worden aangetekend. De uitspraak vormt een stap in de goede richting voor de bescherming van de Spaanse rivieren en wetlands. De regelgeving voor stroomgebieden is er om de kwaliteit van Spaanse wateren te waarborgen en om de habitats en diersoorten die in stroomgebieden leven te beschermen. Het Hooggerechtshof bevestigt dat de wijziging ‘zonder twijfel’ in strijd is met de Spaanse Waterwet. Het vonnis is in overeenstemming met de Spaanse en Europese eisen, met name de milieudoelen van de Europese Kaderrichtlijn Water.

Meer vooruitgang nodig

Volgens de ngo’s kan de regelgeving van stroomgebieden echter nog wel meer verbeteringen gebruiken. Deze bestaat namelijk uit vier onderdelen: minimale  en maximale stroomgebiedenal waterpeil, waterpeilbeheer en fluctuatiewaarden. Het is belangrijk dat deze waarden zich aanpassen aan de seizoenen van het jaar. De drie ngo’s zeggen dat de stroomgebiedbeheerplannen nog niet alle onderdelen bevatten en daarom niet voldoen aan de wettelijke verplichtingen. Ze geven aan dat het meest recente verslag over de vooruitgang van de plannen uit 2017 laten zien dat maar 76,9% van de rivieren een vastgesteld minimum waterpeil bevat, 9% een maximum waterpeil, 8,7% waterpeilbeheer en 11,4% fluctuatiewaarden. Een pijnlijke situatie die zonder twijfel de waterkwaliteit van de rivieren schaadt, het bereiken van de milieudoelen bemoeilijkt en vooral de vispopulaties en water- en landecosystemen bedreigt die horen bij de rivieren en wetlands.

Toekomst van de Europese wateren

SEO/Birdlife, Ríos con Vida en WNF Spanje sluiten zich samen met zo’n honderd milieu-organisaties uit heel Europa aan bij de campagne #ProtegeTuAgua om te eisen dat Kaderrichtlijn Water ambitieus blijft en de uitvoering van hun beleid verbetert. Via de website van de campagne #ProtegeTuAgua kun je je aansluiten en de petitie tekenen: www.seo.org/protegetuagua.

Dit vind je misschien ook leuk