Minstens 17 migranten omgekomen voor de Spaanse kust

door admin
Minstens 17 migranten omgekomen voor de Spaanse kust

Voor de kust van Melilla heeft de kustwacht 80 mensen die op twee boten zaten gered en overgebracht naar asielzoekerscentra in Melilla. In Cádiz konden 22 migranten levend aan wal gebracht worden bij Caños de Meca. 20 migranten worden nog vermist en naar hen wordt gezocht in het water voor de kust van Cádiz. De boot onderweg naar Cádiz botste tegen een rots en sloeg om.

De Spaanse politie hoopt nog meer overlevenden te vinden. Al werd geconstateerd dat de opvarenden van de boot die tegen de rotsen was geknald geen zwemvesten droegen. Volgens de vereniging Pro Derechos Humanos in Andalusië kwamen dit jaar al 500 mensen om het leven of raakten vermist in het water van de Straat van Gibraltar bij hun poging Europa te bereiken. 

Italië en Spanje eisen in Brussel gezamenlijke aanpak

Precies deze maandag werden de regeringen van Spanje en Italië het eens over het feit dat ze gezamenlijk in Brussel moeten aankaarten dat de immigratie gezamelijk aangepakt moet worden. Met een politiek die niet alle last geeft aan de landen waar de meeste migranten aankomen, zoals Spanje, Italië en Griekenland. Er zouden centra moeten worden opgericht waar migranten opgevangen worden en vervolgens over alle landen langs de Middellandse Zeekust verdeeld te worden. 

Dit werd meegedeeld door de beide ministers van Buitenlandse Zaken Josep Borrell en Enzo Moavero die elkaar onmoetten in Madrid, na deelname aan het Foro Hispano – Italiano. 

Ondanks dat Spanje het naar zeggen van Borrell niet eens is met de ‘unilaterale beslissing’ van Italië om havens te sluiten voor reddingsboten die migranten een veilig onderkomen willen bieden, wil Spanje toch samenwerken. Italië beschuldigde Spanje de afgelopen zomer ervan illegale immigratie te stimuleren door de havens te openen voor de boten die Italië op zijn beurt had geweigerd. 

Aantal migranten neemt toe, maar nog ver af van 2016

Tot 30 oktober kwamen 53.000 mensen op illegale wijze Spanje binnen. Dat betekent een toename van 153% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De grote meerderheid bereikte het land per boot (47.684). Dat is drie keer meer dan in 2017. Volgens gegevens van het Ministerie van Binnenlandse Zaken zijn in de eerste tien maanden van het jaar 1.775 boten onderschept (+88,6%). De meerderheid die via zee kwam (45.541), bereikte de kusten op het Spaanse vasteland en de Balearen. 1.215 kwam aan wal op de Canarische Eilanden, 572 kwamen via zee aan in Melilla en 356 in Ceuta. 

Daarbij kwamen 5.698 migranten via land aan in de twee Spaanse enclaves in Marokko. 3.973 in Melilla (+19%) en 1.725 in Ceuta (-6,8%). Deze cijfers staan nog steeds ver af van de records die op dit vlak werden bereikt in 2016. Toen kwamen alleen al op de Canarische Eilanden 32.000 personen aan. 

Dit vind je misschien ook leuk