Spaanse consumentenbond start actie voor onafhankelijkheid rechterlijke macht

door admin
Spaanse consumentenbond start actie voor onafhankelijkheid rechterlijke macht

De bond stelt dat het hooggerechtshof bij haar uitspraak van dinsdag 5 november zich heeft laten beïnvloeden door de druk van banken. Het hof oordeelde dat cliënten de hypotheekbelasting moeten betalen en niet de banken. Dit, terwijl hetzelfde hof twee weken eerder heel anders oordeelde en op 18 oktober stelde dat banken verantwoordelijk moeten zijn voor de betaling van het bedrag. 

Het gaat om de Impuesto sobre Actos Jurídicos Documentados die wordt geheven wanneer een hypotheek wordt ingeschreven onder het toeziend oog van een notaris en bedraagt 0,5 tot 1,5% van het hypotheekbedrag. Het percentage verschilt per autonome regio. 

Carlos Lesmes, president van het hooggerechtshof, gaf twee dagen na het oordeel van 18 oktober toe dat het ‘gezien de enorme economische en sociale repercussies ervan’ in de ijskast gezet zou worden tot alle rechters van het hooggerechtshof ernaar hadden gekeken en er een gezamenlijk oordeel over zouden vellen. Dat oordeel kwam er afgelopen dinsdag met 15 stemmen voor en 13 tegen. 

Lees ook: Klanten betalen hypotheekbelasting in Spanje

Facua stelt nu dat de rechterlijke macht niet onafhankelijk is en eist het aftreden van de presidenten van het hooggerechtshof Carlos Lesmes en Luis María Díez-Picazo. De bond zegt hierin gesteund te worden door talloze burgerlijke organisaties en diverse politieke formaties. Daarom wil Facua consumenten oproepen de straat op te gaan om naast een onafhankelijke rechterlijke macht ook een verbetering van de hypotheek- en belastingwetgeving. In dit verband merkt de bond op dat de regering donderdag een decreet heeft goedgekeurd waarin wordt bepaald dat het de banken zijn die de belasting moeten betalen.

Ondanks dit besluit is de verwachting dat banken hun betalingsverplichting van de AJD zullen doorberekenen aan de klant door de hypotheekrente te verhogen. Diverse Spaanse media melden al dat banken vanaf maandag al zullen beginnen met het berekenen van een hogere hypotheekrente of het verhogen van de commissie die betaald moet worden bij het afsluiten van een hypotheek.

Het merendeel van de protesten en demonstraties zullen aanstaande zaterdag plaatsvinden om 18 uur bij de diverse Spaanse rechtbanken. Op de website van de bond staan de locaties waar geprotesteerd wordt. 

Dit vind je misschien ook leuk