Studenten in Spanje staken om ‘machismo’ uit klassen te weren

door admin
Studenten in Spanje staken om 'machismo' uit klassen te weren

Studenten eisen van de regering de ‘onmiddellijke oprichting van een vak seksuele opvoeding dat inclusief is, evalueerbaar en verplicht’. Naast de algemene staking organiseert de studentenvakbond ook ruim vijftig samenkomsten in verschillende Spaanse steden onder het motto ‘Het machismo uit onze klaslokalen’. De samenkomst in Madrid heeft plaats op Puerta del Sol en in Barcelona op Plaçca Universitat. 

De voorzitter van de studentenvakbond, Ana García, zegt een ‘massale opkomst’ te verwachten en hoopt daarmee de regering te bewegen ‘zijn woorden om te zetten in daden’ en maatregelen in te voeren waarmee een einde wordt gemaakt aan ‘machopraktijken’ die volgens de organisatie nog steeds de boventoon voeren in onderwijsinstellingen.

‘We bekritiseren de middelen die de katholieke kerk ontvangt om homofobische en macho-ideeën te verspreiden, terwijl deze middelen besteed zouden moeten worden aan een vak seksuele opvoeding’, aldus de woordvoerster van de studentenvakbond. Deze wil ook dat er een einde komt aan alle ‘repressieve kledingvoorschriften’ die in de praktijk nog gelden in veel onderwijsinstellingen en die alleen gelden voor meisjes. 

‘Onze kleding noch ons lichaam veroorzaakt absoluut niets’, bevestigt García, die eveneens de verwijdering eist van alle leraren die geweld tegen vrouwen aanmoedigen uit de lerarenopleidingen.

LOMCE 

Tot slot eist de studentenvakbond dat de regering zich aan zijn woord houdt met betrekking tot de omstreden onderwijswet LOMCE en deze terugdraait en zo adequaat reageert op deze ‘groene golf’. 

Dit vind je misschien ook leuk