Met 80 kilometer per uur op de e-step door Barcelona

door admin
Met 80 kilometer per uur op de e-step door Barcelona

Voor veel stadsbewoners is het een relatief goedkope en snelle manier om zich van A naar B te verplaatsen. Dat de voertuigen beter voor het milieu zijn dan een traditionele brommer of auto is dan mooi meegenomen. Aan dit fenomeen zit echter ook een andere kant. Want de huidige verkeersregels zijn helemaal niet gemaakt met deze moderne vervoermiddelen indachtig. Dus is het niet voor iedereen duidelijk waar je al dan niet mag rijden met je step, segway, hooverboard of e-bike. 

In Barcelona filmde een taxichauffeur bijvoorbeeld een jong stel dat met een snelheid van tegen de 80 kilometer per uur over de drukke verkeersader Diagonal crosste. Met zijn tweeën op een elektronische step. Officieel is het verboden voor dit type voertuigen om sneller dan 30 kilometer per uur te rijden. Het ging om een grote e-step. 

De chauffeur plaatste zijn video online en een agent van de lokale politie deelde deze anoniem via de sociale netwerken met het verzoek aan de burgemeester Ada Colau om ‘eindelijk eens wetten te maken tegen deze dwaasheden’. 

Het is exact een thema dat aan de orde komt op het Smart City Expo World Congress dat tot 15 november plaatsvindt in Barcelona met 20.000 bezoekers  uit 170 landen. Er wordt onder veel meer gesproken over hoe de toekomstige mobiliteit in steden er uit moet komen te zien. Nieuwe vervoermiddelen kunnen files in en rond steden oplossen en de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Alleen moeten er wel goede manieren gevonden worden om op te gaan in het bestaande verkeer van auto’s, vrachtwagens, motoren, brommers en scooters.

Veel steden hebben zich al gebogen over normen met betrekking tot de elektronische vervoermiddelen. In Barcelona mogen grote elektronische steps over fietspaden rijden en over wegen waar de maximumsnelheid 30 kilometer per uur is. Een gedeelde e-step, zoals het jonge koppel gebruikte, is nog niet gereguleerd. 

Dit vind je misschien ook leuk