Spaanse jongeren kunnen zich geen woning permitteren

door admin
Spaanse jongeren kunnen zich geen woning permitteren

Dat Spaanse jongeren te lang bij hun ouders blijven wonen, is in Spanje een veelbesproken onderwerp. De jongeren krijgen hiervan de schuld en het zou komen door hun luiheid. De hoofdoorzaak wordt echter vaak buiten beschouwing gelaten. Het gaat hier om de huurwoningprijzen die volledig de pan uit rijzen. Daarbij hebben veel jongeren geen vast contract of slechtbetaalde banen, waardoor een eigen huis nog minder tot de reële mogelijkheden voor ze gaat behoren. 

Volgens de Spaanse jongerenraad is slechts 19,3% van de jongeren op zichzelf gaan wonen in 2017. De reden van deze ongunstige cijfers is dat het bedrag dat jongeren moeten betalen voor een woning 30% boven het aanbevolen bedrag ligt. Nog zorgelijker is dat voor werkende mensen de huurprijs 88,8% van het inkomen in beslag neemt (1200 euro in Madrid en Barcelona).

De enorme prijsstijging van woningen zorgt ervoor dat jongeren niet onafhankelijk kunnen worden en noodgedwongen in het ouderlijk huis moeten blijven wonen. Op dit moment kunnen ouderen deze familiesteun nog bieden dankzij hun pensioen, maar de jongeren van nu zullen deze luxe later niet kennen.

Dit vind je misschien ook leuk