Gigantisch project a la Eurovegas in het Siberië van Spanje

door admin
Gigantisch project a la Eurovegas in het Siberië van Spanje

Elysium is oud-Grieks voor ‘paradijs’ en zou moeten verrijzen bij het dorpje Castilblanco in de Spaanse provincie Badajoz op ruim 2,5 uur rijden ten zuidwesten van Madrid. Het gaat om een megaproject van 1.200 hectare groot aan het stuwmeer García Sola. Op dit terrein moeten vier hotels en vier casino’s komen, een jachthaven, een golfbaan, een themapark, een winkelcentrum, een sportstadion voor 40.000 personen en 2.000 woningen. 

Cora Global is van de Amerikaanse zakenman John Cora. Hij was ooit vice-president van alle Disney themaparken wereldwijd. Naar eigen zeggen was hij er destijds voorstander van dat EuroDisney in Spanje zou komen in plaats van bij Parijs in Frankrijk. Cora Global wil 3,5 miljard euro investeren in deze relatief verlaten uithoek van de Spaanse autonome regio Extremadura. 

Volgens de president van de autonome regering Guillermo Fernández Vara gaat het om een 21e eeuws project wat goed zal zijn voor zijn regio, zo gaf hij aan tijdens de presentatie ervan afgelopen maandag in de stad Mérida. 

Dezelfde locatie werd deze zomer afgewezen door een andere Amerikaanse investeringsgroep. Extremadura zal het project faciliteren door de deze zomer aangenomen wet Legio (Ley Extremeña de Grandes instalaciones de Ocio). Hierin zijn belastingvoordelen opgenomen en kortingen op spelbelasting voor grote investeringsprojecten. 

Als de plannen van Cora Global die gisteren werden gepresenteerd, goedgekeurd worden, dan zullen de werkzaamheden binnen zes maanden van start gaan. Het bedrijf uit Californië ging niet in op waar het geld vandaan zal komen. Wel gaf men aan dat er op dit moment wordt gewerkt aan de financiering. 

Eerder liepen in Spanje al andere soortgelijke projecten stuk zoals Eurovegas dat in Alcorcón vlakbij Madrid zou moeten komen en uiteindelijk uitweek naar Azië, Reino de Don Quijote in Ciudad Real, Gran Scala in Los Monegros en Madrid Life Resort. 

Dit vind je misschien ook leuk