Spaanse politie naar Catalonië als Mossos d’Esquadra niet optreedt

door admin
Spaanse politie naar Catalonië als Mossos d'Esquadra niet optreedt

Volgens de regering heeft de Catalaanse politie nalatig gereageerd op de wegblokkades van afgelopen weekend in de regio en waarschuwt: Als de Catalaanse overheid de veiligheid en openbare orde niet weet te garanderen, het ministerie van Binnenlandse Zaken de nationale politie naar de regio stuurt. Dit valt niet onder de toepassing van artikel 155 van de Spaanse grondwet omdat Binnenlandse Zaken daarmee niet de bevoegdheden van de Catalaanse politie overneemt. Maar het vormt wel een serieuze uiting van wantrouwen. De regering wil bovendien een ongecontroleerde situatie voorkomen tijdens de ministerraad die op 21 december in Barcelona wordt gehouden.

Een week na het fiasco van de regeringspartij PSOE bij de verkiezingen in Andalusië lijkt de Catalaanse situatie naar twee richtingen te escaleren. Aan de ene kant zijn er de comité’s voor de verdediging van de republiek (Comités de la Defensa de la República) CDR die de druk hebben opgevoerd door belangrijke wegen zoals de AP-7 urenlang af te sluiten en anderzijds is er president Quim Torra die van de Mossos eist dat ze hier niet tegen optreden en daarbij aan heeft gegeven de ‘Sloveense weg’ te willen kiezen om onafhankelijkheid in Catalonië te bereiken. Na een referendum daar over onafhankelijkheid werd deze uitgeroepen en volgde er een tiendaagse oorlog waarbij ruim 70 doden vielen. 

Met het optreden van de CDR’s en de ministerraad in Barcelona op 21 december kan er een flinke verstoring van de openbare orde ontstaan wanneer politici uit de centrale regering Barcelona willen bereiken. De mogelijkheid dat de Catalaanse politie dan niet optreedt, maakt de centrale regering in MAdrid enigszins zenuwachtig. 

Nu de spanning tussen Madrid en Catalonië toeneemt, wordt de kans dat deze regering onder leiding van Pedro Sánchez langer blijft zitten steeds kleiner. De regering heeft namelijk de steun nodig van de kleinere onafhankelijkheidspartijen in het Spaanse parlement. 

De drie brieven die naar de Generalitat (de Catalaanse regering) zijn gestuurd, zijn afkomstig van de vice-president Carmen Calvo aan de vice-president van Catalonië Pere Aragonés, eentje van de minister van Ontwikkeling, José Luis Ábalos en eentje van Fernando Grande-Marlaska de minister van Binnenlandse Zaken. Marlaska stelt dat als de agenten van de Mossos niet optreden, de regering nationale politie naar Catalonië stuurt. Het gaat hier niet om een voorstadium van de inwerkingstelling van artikel 155, maar om een waarschuwing aan de Mossos die de openbare orde dienen te handhaven. 

De PSOE heeft daarentegen wel duidelijk kenbaar gemaakt dat als het nodig is artikel 155 zal worden toegepast. ‘Nu is het genoeg, dit is tot een verstikkend punt gekomen’, aldus de woordvoerder van het kiescomité van de partij, Esther Peña.

De regering wacht nu op antwoord van de Generalitat. Gister werd op de Catalaanse tv nog door de Catalaanse vice-premier verzekerd dat ‘de veiligheid in Catalonië volledig gegarandeerd is’ en dat de Mossos ‘altijd op basis van professionele en geen politieke criteria optreden’. Aragonés verwierp eveneens de ‘Sloveense weg’ en benadrukte dat de benadering ‘absoluut en nauwgezet pacifistisch zal zijn’.

Dit vind je misschien ook leuk