Spaanse Freek in het Wild bijna vermoord (video)

door admin
Spaanse Freek in het Wild bijna vermoord (video)

Cuesta is in Spanje een bekende presentator en herpetoloog (iemand die amfibiën en reptielen bestudeerd). Vaak gaat het om dieren die illegaal verhandeld worden. Bij deze zichzelf opgelegde taak wordt Cuesta regelmatig bedreigd.

Afgelopen november zou een handelaar hem hebben herkend en ontvangen met geweerschoten. Dit had slecht af kunnen lopen, maar gelukkig kunnen de herpetoloog en zijn collega het nog navertellen en restten hen slechts de schrik en lichte verwondingen waarmee ze een paar dagen in een ziekenhuis moest blijven.

Cuesta besloot de video te publiceren die hij tijdens het gevaarlijke incident maakte. Het speelde zich af in Laos, waar Cuesta en zijn collega’s wilden bewijzen dat er op illegale wijze otters werden verhandeld.

‘Een paar dagen geleden gingen we een paar gasten filmen om te bewijzen dat ze dieren naar Europa verhandelen en dat liep verkeerd af. Mijn collega en ik stonden op het punt “geëxecuteerd” te worden en eerlijk gezegd weet ik nog steeds niet hoe we daar levend uit hebben kunnen komen’, legt Cuesta uit in zijn video. 

Na afloop van de video die op deze pagina is te zien, vraagt de presentator zich af of het nog wel zin heeft om door te gaan met dit werk: ‘Twee vrienden zijn vorig jaar doodgeschoten in Afrika. Zien hoe de samenleving veranderd, maar boven alles zien hoe je leven uiteindelijk niets waard lijkt te zijn. Zoals diegenen die je zouden moeten helpen en vertrouwen je in plaats daarva bedreigen, vermorzelen … Het gevoel hebben dat degenen die echt je bondgenoten zouden moeten zijn… jouw vijanden blijken … Ik denk dat er een tijd komt om een omslag te maken en te zegge “laat iemand anders het maar doen”, legt Cuesta uit. 

Een maand na het incident en hersteld van de schrik en de verwondingen besloot Cuesta de video van het moment te editen en publiceren. De beelden werden gemaakt met een verborgen camera. Cuesta blijft ondanks alles gemotiveerd om door te gaan met zijn werk. 

In de video zie je Cuesta een handelaar op zijn eigen terrein benaderen en vragen om de dieren te zien. Hij krijgt een baby-otter te zien met zin ogen nog dicht en vraagt of het mogelijk is er 20 te kopen. Op dat moment komt een andere handelaar aangelopen die die blijkt Cuesta de herkennen en trekt onmiddellijk zijn pistool. De Spaanse presentator aarzelt niet en werpt zich op de schutter om hem zijn wapen af te pakken. ;eteen klinkt een schot en zakt de collega van Cuesta met de verborgen camera op de grond. De camera blijft opnemen en je hoort de kreten van de gewonde man die door een paniekerige Cuesta die ook bloed aan zijn gezicht heeft, naar de auto wordt gesleept’.

De Spaanse Freek in het Wild

Frank Cuesta werd als Francisco Javier Cuesta Ramos geboren op 16 oktober 1071 in de Spaanse stad León. In Spanje is hij beter bekend als ‘Frank de la Jungla’ (Frank in de jungle) of ‘Wild Frank’ door de programma’s die hij presenteert voor met name de Spaanse omroep Canal Cuatro. Hij was daarvoor nog professioneel tenniser en tennistrainer en woont inmiddels al twintig jaar in Bankok. Klik hier voor de programma’s op zijn YouTube-kanaal.

Aan het begin van de video is te zien dat er in 2018 587 dieren teruggehaald zijn van de illegale markt en er 562 dieren werden bevrijd

Dit vind je misschien ook leuk