Centrumrechtse partijen regeren als nu Spaanse verkiezingen gehouden worden

door admin
Centrumrechtse partijen regeren als nu Spaanse verkiezingen gehouden worden

Er zijn minimaal drie partijen nodig om een regering met meerderheid te kunnen vormen, zo blijkt uit de resultaten van de peiling. Ook al krijgt de PSOE de meeste stemmen, de optelsom van de stemmen voor Partido Popular, Ciudadanos en Vox levert een absolute meerderheid op voor centrumrechts. 

De PSOE zou de landelijke verkiezingen winnen met 24% van de stemmen. Drie punten lager met 21% van de stemmen komt de PP, gevolgd door Ciudadanos met 18%. Rond de 17% is het resultaat voor Unidos Podemos. Het opvallendste resultaat boekt de extreemrechtse partij Vox. Deze zou het Spaanse parlement inkomen met 9% van de stemmen. 

De PSOE wint met deze uitslag 3 zetels tot een totaal van 103. De PP verliest er 46 en zou tussen de 87 en 91 parlementariërs overhouden. De partij Ciudadanos zou zijn aanwezigheid in het nationale parlement verdubbelen met een totaal van 68 zetels. Unidos Podemos verliest tot 20 afgevaardigden en bereikt tussen 50 en 54 zetels. Vox zou met deze uitslag vertegenwoordigd worden door 17 parlementsleden. 

Deze uitslag betekent dat er geen centrumlinkse coalitie mogelijk is die een meerderheid zou behalen. De zetels van PP, C’s en Vox bij elkaar opgeteld bereiken zo’n absolute meerderheid wel. 

In de peiling werden Spanjaarden over meer onderwerpen ondervraagd. Zo wilde Antena3 weten wanneer ze landelijke verkiezingen willen. De meerderheid, dat wil zeggen bijna 48% van de Spanjaarden wil volgend jaar naar de stembus. Deze optie heeft ook de voorkeur onder PSOE-stemmers. Slechts 11,9% wil dat Pedro Sánchez zijn regeringstermijn uitzit.

De waardering voor de regering Sánchez houdt te wensen over. 43% van de Spanjaarden ziet zijn beleid als ‘slecht’ of ‘heel slecht’, terwijl 38% dit kwalificeert met ‘behoorlijk’ en 15,8% met ‘goed’ of ‘heel goed’. Van de PSOE-stemmers vindt 34,6% het beleid van Sánchez ‘goed’ en 48% vindt het ‘behoorlijk’.

Op de vraag of men gelooft dat als de regering concessies doet aan de separatisten in Catalonië dat de eenheid van Spanje in gevaar brengt, gelooft 45% van niet en 39,1% gelooft van wel. 

Gevraagd naar de huidige politieke situatie in het land, antwoordt 75% van de ondervraagden dat die ‘slecht’ is of ‘heel slecht’ en is van mening dat de economie niet zijn beste tijd meemaakt. Bijna 65% gelooft dat het ‘slecht’ of ‘heel slecht’ gaat met de economie. Deze mening overheerst in alle leeftijdsgroepen en zowel mannen als vrouwen en kiezers van alle partijen. 

Ruim de helft van de Spanjaarden beschouwt het feit dat Vox met 12 zetels het Andalusische parlement is binnengekomen als ‘slecht nieuws’. Bijna één op de vier personen ziet het juist als positief. Onder de personen die het als positief nieuws zien zijn veel meer mannen dan vrouwen. Het percentage dat hier positief tegenover staat daalt wanneer de leeftijd van de ondervraagden toeneemt.

Dit vind je misschien ook leuk