Moord op Spaanse onderwijzeres schokt Spanje

door admin
Moord op Spaanse onderwijzeres schokt Spanje

Toen ze niet terugkwam gaven familieleden haar op als vermist en werd er in El Campillo  een grote zoektocht georganiseerd waaraan op verschillende dagen ruim 200 vrijwilligers meededen. Maandagochtend werd haar lichaam gevonden op een dichtbegroeide plek dichtbij het dorp door een buurtbewoner. Hij had deelgenomen aan de grote zoektocht en was op weg naar mensen die op een andere plek aan het zoeken waren, toen zijn oog viel op kledingstukken. De gewaarschuwde politie trof het lichaam van de onderwijzeres aan op een plek 200 meter daar vandaan.

Later werd door de Guardia Civil haar identiteit bevestigd. Ook werd gemeld dat op het lichaam van de jonge vrouw tekenen van geweld zijn aangetroffen en dat men er vanuit gaat dat Luelmo doodsoorzaak niet natuurlijk is geweest. De politie onderzoekt op dit moment de toedracht van de moord. De autopsie moet nog worden uitgevoerd. Men is nog op zoek naar de mobiele telefoon van Luelmo voor mogelijke aanwijzingen. 

In eerste instantie werd een man verdacht met een strafrechtelijk verleden die vlakbij Luelmo woonde. Zijn betrokkenheid kon echter worden uitgesloten omdat hij gedurende de dagen rond de verdwijning van de onderwijzeres in hechtenis zat. 

Geschokte reacties

In Spanje is geschokt gereageerd op de dood van de lerares. De hashtag #Laurasomostodas (we zijn allemaal Laura) gaat viraal in het land en duizenden personen, waaronder heel veel vrouwen, geven blijk van hun deelneming en verontwaardiging over het feit dat dit een jonge vrouw gebeurt die in haar eentje even gaat sporten.

Veel mensen herinneren hierbij ook aan een Tweet van Luelmo die ze vorig jaar plaatste op internationale vrouwendag op 8 maart. Het ging om een door haarzelf ontworpen afbeelding met de tekst Tu oportunidad eres tú (jouw kans ben jij).

Eerder in 2015 uitte ze haar betrokkenheid bij het onderwerp gendergeweld door een bericht van ene Cristina A (@chiclett4u) te retweeten die schreef: ‘Ze leren je dat je niet alleen langs donkere plekken moet gaan in plaats van dat ze de monsters leren dat niet te zijn, DAT is het probleem’.

Dat Luelmo nu zelf vermoedelijk slachtoffer is geworden van seksueel geweld kunnen maar weinig mensen verkroppen, te zien aan de overweldigende hoeveelheid emotionele en geschokte reacties op sociale media. 

In Zamora, de geboorteplaats van de overleden lerares, kwamen direct nadat het nieuws over de vondst van haar lichaam bekend werd honderden mensen samen. Op stukken karton waren dingen geschreven als ‘Laura, je zusters uit Zamora zullen niet vergeten’. Ook in El Campillo was een stille bijeenkomst van inwoners voor Luelmo. Inwoners snappen niet hoe zoiets in hún rustige dorp heeft kunnen gebeuren. Dinsdagochtend om 11 uur kwamen eveneens mensen samen in de buurgemeente Zalamea La Real en in Nerva, de plaats waar Luelmo les gaf, gebeurde dat om 13 uur. Dinsdag worden op de middelbare school waar ze lesgaf geen lessen gegeven en worden alle buitenschoolse activiteiten van deze week opgeschort.

Via sociale media worden alle onderwijsinstellingen opgeroepen om om 12 uur een minuut stilte te houden ter nagedachtenis aan Laura.

De gemeente Villabuena del Puente (Zamora) heeft drie dagen van rouw afgekondigd. Dit is het dorp waar de grootouders van moederskant van de Spaanse vandaan komen en waar haar vriend woont.

De Spaanse premier Sánchez betuigde zijn deelneming via Twitter: ‘In afwachting van de informatie die ons uit El Campillo bereikt, al mijn steun en mijn liefde voor de familie en geliefden van Laura Luelmo’.

Dit vind je misschien ook leuk