Provincie Málaga telt veertien risicowijken

door admin
Provincie Málaga telt veertien risicowijken

De provincie Cádiz telt achttien achterstandswijken die zich in een situatie van sociale uitsluiting bevinden en Sevilla heeft er met veertien net zoveel als Málaga. De regionale regering heeft onderzoek gedaan en zal de resultaten daarvan gebruiken voor het programma Regionale Strategie van Andalusië voor Cohesie en Sociale Insluiting. Een van de conclusies luidt dat bijna zeven procent van de bevolking in Málaga in een van deze achterstandsgebieden woont. Het gaat om een totaal van 106.215 mensen.

Relatief gezien ligt dit percentage onder het Andalusische gemiddelde van 11 procent. Toch tonen de gegevens aan dat het gaat om een belangrijke concentratie van mensen in dichtbevolkte gebieden. Slechts een van de gemeenten (Álora) waar een deel van de bevolking in een achterstandswijk zoals boven genoemd woont, heeft minder dan 20 duizend inwoners.

Zes achterstandswijken liggen in Málaga stad. Het gaat om de wijken La Corta, Los Asperones, Cruz Verde-Lagunillas, Trinidad-Perchel, Palma-Palmilla en Nuevo San Andrés-El Torcal. De rest van de wijken met sociale uitsluiting liggen in Vélez-Málaga (La Gloria, Cuesta del Visillo, Pueblo Neuvo de la Axarquía en Casas de la Vía), Marbella (Las Albarizas), Ronda (Dehesa El Fuerte), Torremolinos (Torremolinos Norte) en Álora. Bijna 12 procent van de mensen die in een van bovengenoemde wijken woont bevindt zich in een situatie van armoede en sociale uitsluiting.

Na Cádiz (18), Málaga en Sevilla (14) volgen Granada (13), Jaén (12), Huelva (9) en Córdoba (8). In alle achterstandswijken samen wonen 914.103 mensen in armoede. Dat is 11 procent van de Andalusiërs. Volgens het rapport gaat het over het algemeen om circa anderhalf miljoen inwoners van Andalusië die zich in een kwetsbare situatie bevinden.

Volgens de laatste gegevens van het Spaanse bureau voor statistiek INE is de graad van risico op armoede in Andalusië 35,4 procent. Deze hoort bij de hoogste van Spanje en ligt 13 punten boven het nationale gemiddelde.  

Om tot bovenstaande conclusies te komen werden verschillende sociale indicatoren bekeken zoals de werkloosheidsgraad, het aantal immigranten, het opleidingsniveau, het bestaan van problemen op het gebied van veiligheid en samenleving, de omvang en concentratie van het publieke woningaanbod en de mate waarin sociale diensten geleverd worden op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg.

In het rapport van de Junta de Andalucía wordt benadrukt dat de situatie door de economische crisis en als gevolg van de bezuinigingen op gezondheidszorg en andere overheidsuitgaven verergerd is. Binnen de Regionale Strategie van Andalusië voor Cohesie en Sociale Insluiting is het belangrijkste doel een einde maken aan de armoede. Daarnaast zijn nog 16 doelen geformuleerd die vergezeld gaan van 169 subdoelen die bereikt moeten worden voor 2030.

Dit vind je misschien ook leuk