Belangrijkste voorgestelde wijzigingen in Spaanse staatsbegroting van 2019

door admin
Belangrijkste voorgestelde wijzigingen in Spaanse staatsbegroting van 2019

Allereerst wordt voorgesteld de vennootschapsbelasting voor grote bedrijven die meer dan 20 miljoen factureren te verhogen. De minimale basis die dergelijke bedrijven moeten betalen is op 15% gesteld. De vennootschapsbelasting voor MBK-bedrijven gaat echter omlaag. Bedrijven die hieronder vallen en minder dan 1 miljoen euro factureren gaan in plaats van 25% nu 23% vennootschapsbelasting betalen. De minimale basis die bedrijven in de brandstofsector wordt 18%.

Ook de inkomstenbelasting voor de hoogste inkomens gaat omhoog. Wie tussen 130.000 en 140.000 euro bruto per jaar verdiend gaat 2 punten omhoog en voor inkomens van meer dan 140.000 geldt een verhoging van 4 punten. 

De voorgestelde bankenbelasting bepaalt een minimale basis van 18%. 

Beursgenoteerde bedrijven die in vastgoed investeren gaan ook belasting betalen ook wanneer ze geen winst verdelen. Het voorstel is 15% op de niet verdeelde winst. 

De successierechten gaan met 1% omhoog voor vermogens van meer dan 10 miljoen euro.

Omlaag gaat de btw (iva) op tampons en maandverband van 10 naar 4%. De btw op diensten verleend door dierenartsen gaat van 21 naar 10%. De iva op kranten, boeken en digitale tijdschriften gaat van 21 naar 4%. 

Nog niet duidelijk

Er is veel gesproken over hogere accijns op diesel. Wat daar concreet mee gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Ook is het plan van het ministerie van Ecologische Transitie op het gebied van milieubelasting nog niet bekend. 

De linkse partij Podemos wil een belasting op financiële transacties invoeren. Sánchez (PSOE) wil dat niet. Dit zou de staatskas echter 850 miljoen euro opleveren. Bovendien wil Podemos dat de regering een halt toeroept aan de steeds verder stijgende huren. Ook moeten de kosten voor elektriciteit omlaag. Dit in ruil voor goedkeuring van de begroting. 

Dit vind je misschien ook leuk