Spanje maakt beschermd gebied rond eiland Cabrera negen keer groter

door admin
Spanje maakt beschermd gebied rond eiland Cabrera negen keer groter

Nu is in totaal 90.794 hectare zee(bodem) en kust beschermd inclusief bedreigde soorten als koraalriffen, dolfijnen en walvissen. Na tien jaar campagne voeren is de organisatie Oceana erg verguld met dit resultaat. ‘Vandaag is een belangrijke dag voor de Middellandse Zee, die een van de meest gestrafte zeeën ter wereld is. Het Nationale Park Cabrera omvat een enorme diversiteit aan ecosystemen en zeeleven en is een juweel van het natuurlijk erfgoed onder water. Cabrera is waarlijk een Middellandse Zee in het klein’, zo zei Ricardo Aguilar, onderzoeksdirecteur van Oceana Europa.

‘We feliciteren het ministerie voor deze ecologische transitie en de overheid van de Balearen voor deze enorme vooruitgang en verwachten dat dit de weg bereidt voor het creëren van meer nationale parken in de zee.’

Het Parque Nacional Marítimo-Terrestre del Archipiélago de Cabrera werd in 1991 opgericht en is het enige beschermde natuurgebied dat Spanje heeft in de Middellandse Zee. Het enige andere beschermde zeegebied ligt in de Atlantische Oceaan bij de Atlantische Eilanden van Galicië met onder meer de Cíes-eilanden. Met het huidige nationale park rond Cabrera neemt het beschermde zeegebied in Spanje toe van 4 naar 23 procent. Cabrera wordt hiermee eveneens het grootste nationale park van Spanje en is ook groter dan enig ander beschermd gebied op het land. 

Als gevolg van het uitbreiden van het beschermde gebied telt Cabrera nu 12 van de 13 marine natuursystemen die onder de Wet op Nationale Parken in aanmerking komen voor bescherming. ‘Het is de eerste keer dat Spanje de maximale bescherming toekent aan gebieden met walvisachtigen en grote soorte migratievissen. Dit komt ten goede aan dolfijnen, potvissen, vinvissen, rode tonijn… Ook vallen nu koraalbanken onder de bescherming die zich heel diep op de zeebodem bevinden met enkele bedreigde soorten’, zo voegde Marta Carreras toe, zeewetenschapper bij Oceana. ‘Cabrera is nu een veel veiliger plek voor de Balearische Pijlstormvogel die ernstig in zijn voortbestaan is bedreigd’. 

Dit vind je misschien ook leuk