Sociaal alarm in Spanje rond seksueel misbruik in religieuze instellingen

door admin
Sociaal alarm in Spanje rond seksueel misbruik in religieuze instellingen

Voor Dolores Delgado is dit een reden om bij het Spaanse Openbaar Ministerie informatie op te vragen van alle lopende zaken bij Spaanse gerechtshoven en rechtbanken over seksueel misbruik bij kinderen en adolescenten op religieuze scholen, congregaties, kloosters of willekeurig welke andere instelling van religieuze aard. 

Hiertoe schreef de minister dinsdag een brief aan María José Segarra, hoofd van het Openbaar Ministerie. Ze onderbouwt het verzoek met artikel 9,2 van de statuten van het OM dat vaststelt dat dit de regering van informatie voorziet wanneer daar belang bij is en er geen juridische obstakels in de weg staan. 

Op 28 december werd een wetsvoorstel goedgekeurd op een alomvattende bescherming van kinderen en adolescenten tegen geweld. Het doel van die wet is om kinderen en adolescenten beter te beschermen tegen elke vorm van fysiek, psychologisch en emotioneel misbruik. 

Voortdurend komen gevallen van seksueel misbruik boven drijven in Spanje. Eind januari kwam naar buiten dat een monnik in het klooster van Montserrat bij Barcelona jarenlang minderjarigen heeft misbruikt. Deze week bekenden elf leerlingen van een religieuze school in Bilbao misbruikt te zijn door een leraar in de jaren tachtig. Eveneens deze week begint de rechtszaak tegen een monnik van het heiligdom O Cebreiro in Segovia wegens seksueel misbruik van kinderen, waaronder een gehandicapt kind en wegens het verspreiden van pornografisch materiaal. Ook op dinsdag gaf de Aartsbisschop van Tarragona toe in juni 2015 en in november 2016 aangifte te hebben gedaan tegen twee geestelijken wegens vermoedelijk misbruik van minderjarigen. Het onderzoek werd intern uitgevoerd en slechts bij een van de geestelijken werden disciplinaire maatregelen toegepast. 

Dit vind je misschien ook leuk