Ex-premier Catalonië in College Tour bij Groningse Universiteit

door admin
Ex-premier Catalonië in College Tour bij Groningse Universiteit

Puigdemont vluchtte eind oktober 2017 uit Spanje voor justitie die hem wil oppakken op beschuldiging van rebellie en misbruik van overheidsgelden. Meerdere Catalaanse regeringsleiders en politici werden opgepakt of ontvluchtten het land vanwege hun betrokkenheid bij het organiseren van een door het Spaanse grondwettelijk hof verboden referendum over de Catalaanse onafhankelijkheid.

Omdat het referendum was verboden, greep de Spaanse politie hard in met honderden gewonden tot gevolg. Desondanks kwam 40 procent van de kiesgerechtigde Catalanen stemmen en stemde 90 procent van hen voor onafhankelijkheid. Een reden voor de Catalaanse regering om op 27 oktober 2017 Catalonië tot onafhankelijke republiek uit te roepen. De Spaanse overheid verklaarde het referendum echter direct als ongeldig, nam het bestuur van Catalonië over en arresteerde de betrokkenen die sindsdien in voorarrest zitten. De rechtszaak tegen hen start op dinsdag 12 februari.

Puigdemont verblijft sindsdien in ballingschap in België. Tim Huiskes zal de Catalaanse politicus samen met het publiek interviewen. De Catalaan is voorzitter van de Catalaanse Europese Democratische Partij (PDeCAT) en leider van de beweging Junts per Catalunya (JuntsxCat. Hij zal in Groningen vertellen over zijn ervaringen en over zijn ideeën voor een toekomstig Catalonië en hij zal er zijn boek ‘De Catalaanse Crisis’ signeren.

Tim Huiskes

Tim Huiskes is voorzitter van de Universiteitsraad van de Rijksuniversiteit Groningen, docent Internationale Betrekkingen en Internationale Organisatie aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid en onderzoeker Globalisation Studies. Zijn expertise omvat onder meer Europese samenwerking en integratie, integratie en desintegratie en Europese politiek en samenleving. De College Tour, die is samenwerking met Minorities & Multilingualism van de Rijksuniversiteit Groningen is georganiseerd door Studium Generale Groningen, begint om 20.00 uur. De voertaal is Engels.

Dit vind je misschien ook leuk