Valt de Spaanse regering over de Catalaanse crisis?

door admin
Valt de Spaanse regering over de Catalaanse crisis?

De reactie op het voorstel van de oppositiepartijen Partido Popular (PP), Ciudadanos en Vox is niet mals. Het zou de premier tot ‘medeplichtige van de coupplegers in Catalonië’ maken en ze noemden hem al ‘gijzelaar van de separatisten’. Pablo Casado beschuldigd de sociaaldemocratische premier zelfs van ‘hoogverraad’ door het territoriale model van Spanje met de Catalaanse nationalisten te bespreken en noemde het ‘het ergste wat Spanje is overkomen sinds de mislukte staatsgreep op 23 februari 1981’. Voorts zei Casado nog: ‘Hij pleegt een criminele daad, hij is een crimineel die handelt tegen de zeer democratische continuïteit van de Spaanse democratie’ en vergeleek de legitimiteit van de premier met die van een drugshandelaar. 

Voor een verenigd Spanje

Woensdag maakten de drie partijen bekend aanstaande zondag een volksprotest in Madrid te organiseren met als motto ‘Voor een verenigd Spanje’ om Pedro Sánchez zo te dwingen op te stappen en vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Dit plaatst Sánchez in een moeilijke positie. Die positie was al lastig omdat hij premier werd dankzij de steun van het radicaal linkse Unidos Podemos en de Catalaanse nationalistische partijen PDeCAT (Partido Demócrata Europeo Catalán) en ERC (Esquerra Republicana de Catalunya). Nu heeft hij voor de goedkeuring van de Spaanse begroting voor 2019 de steun van de Catalanen hard nodig. 

Eisenpakket

Dat weten de twee Catalaanse partijen die nu met een eisenpakket komen in ruil voor hun steun. Ze vinden een verhoging van de overheidsbestedingen aan Catalonië van ruim 50 procent niet genoeg. De nationalisten eisen een dialoog over het Catalaanse probleem en een op democratische wijze tot standgekomen oplossing. Dit houdt in dat ze beloftes willen over een referendum over het Catalaanse zelfbeschikkingsrecht en een sterke tegemoetkoming aan de opgesloten Catalaanse politicie tegen wie het proces aanstaande dinsdag 12 februari van start gaat. De aanklacht van rebellie moet worden afgezwakt, want hierop staat tot 25 jaar gevangenisstraf. Sánchez gaat hiermee echter niet akkoord en verwijst in dit geval naar de onafhankelijke rechtspraak. Dit levert hem een tegenstem op van ERC, zo maakte die partij deze week bekend. Wat PDeCAT zal doen is nog niet duidelijk. 

Albert Rivera van Ciudadanos zei al over het voorstel voor het instellen van een mediator of rapporteur dat Sánchez ‘niet de Spaanse nationale soevereiniteit moet verkopen’ en ‘we moeten een burgerfront vormen tegen Sánchez’. 

Dit vind je misschien ook leuk