Grote manifestatie in Madrid voor Spaanse eenheid en tegen premier

door admin
Grote manifestatie in Madrid voor Spaanse eenheid en tegen premier

De rechtse oppositiepartijen PP en Ciudadanos riepen eerder deze week op tot de manifestatie. De aanleiding was het voorstel van premier Sánchez om een mediator aan te stellen om een dialoog tussen de centrale en Catalaanse regering op gang te helpen over de Catalaanse situatie. Eerder deze week kwam de Catalaanse premier, Quim Torra, met een lijst met 21 eisen aan de centrale regering in Madrid in ruil voor steun voor de Spaanse staatsbegroting. Dit geheel viel bij de oppositie zo verkeerd dat ze de Spaanse bevolking opriepen om massaal tegen Sánchez en voor verkiezingen te demonstreren.

De extreemrechtse partij Vox sloot zich direct aan bij dit initiatief. De partijen zetten bussen in die vanuit heel Spanje op zondagochtend mensen naar de hoofdstad hebben vervoerd. Mensen wapperden enthousiast met Spaanse vlaggen hielden borden vast met teksten als ‘verkiezingen nu’, ‘stop Sánchez’ en ‘coupplegers naar de gevangenis’.

De partijleider van het extreemrechtse Vox, Santiago Abascal, sprak op Plaza Colón de woorden: ‘de coup in Catalonië moet tot de laatste gevolgen aan toe worden onderdrukt’. Albert Rivera van Ciudadanos zei: ‘Voor Sánchez is geen ontsnapping meer mogelijk, nee tegen het separatisme en ja voor Spanje’. De partijen wijzen elke onderhandeling met de separatistische Catalaanse partijen af.

Manifest

In een manifest dat werd voorgelezen op het plein werd de Spaanse premier gewaarschuwd voor het feit dat ‘over de Spaanse eenheid niet te onderhandelen valt’ en dat de Spanjaarden ‘niet bereid zijn meer verraad of concessies te dulden’. De manifestatie benadrukt de gelijkheid van alle Spanjaarden en de nationale soevereiniteit. De tekst eindigt met ‘We eisen van de president van Spanje de onmiddellijke uitschrijving van verkiezingen zodat alle Spanjaarden over hun eigen toekomst kunnen beslissen. Leve de Grondwet! Leve Spanje!’ Na afloop werd het Spaanse volkslied gespeeld.

Volgens de autoriteiten in Madrid waren er 45.000 mensen op de been in Madrid. Ook in andere Spaanse steden werd gedemonstreerd.

Reactie Pedro Sánchez

De Spaanse premier reageerde tijdens een evenement in Santander op de manifestatie met de woorden: ‘Dat wat deze regering doet is werken voor de eenheid van Spanje. iets dat de mensen op rechts met deze manifestatie niet laten zien’ en ‘Ze concentreren zich op de persoon die naast de PP bleef staan bij de toepassing van artikel 155’. Hiermee doelde hij op het artikel uit de Spaanse grondwet waarmee de centrale regering in oktober 2017 het bestuur van Catalonië terug nam. ‘Dat wat ik op dit moment als president van deze regering aan het doen ben is het oplossen van een nationale crisis die de PP erger heeft gemaakt toen deze partij nog in de regering zat’, zo zei Sánchez eveneens.

Dit vind je misschien ook leuk