Islamitische godsdienstlessen binnen het openbaar onderwijs in Valencia

door admin
Islamitische godsdienstlessen binnen het openbaar onderwijs in Valencia

Twee weken geleden zijn scholen in Crevillent gestart met het aanbieden van islamitische godsdienstlessen aan hun leerlingen. Dit vak wordt nu op drie scholen in Crevillent aangeboden aan in totaal 162 leerlingen. Binnenkort zullen vier andere scholen in Catral en Almoradí het voorbeeld van de scholen in Crevillent volgen en ook dit vak gaan aanbieden. Het aanbieden van islamitische godsdienstlessen is een initiatief van het regionale Ministerie van Onderwijs en dit vak zal uiteindelijk op zes scholen in La Vila Joiosa, Port de Sagunt en Paterna worden gegeven.

Godsdienstlessen conform wet- en regelgeving

Het Ministerie geeft aan dat, ondanks dat zij voorstander zijn van dat er geen enkel geloof word ondersteund of gepromoot op openbare scholen, de regelgeving eist dat er godsdienstlessen van verschillende religies worden aangeboden als de scholen daarom vragen. De overeenkomst die is gesloten met de Heilige Stoel zorgt er al voor dat er katholieke godsdienstlessen worden gegeven op openbare scholen. Ruim 25 jaar geleden heeft Spanje samen met de Islamitische Commissie in Spanje een overeenkomst bereikt – middels de wet 26/1992 – over het aanbieden van islamitische godsdienstlessen op openbare scholen.

Onderwijs wil religie buiten de klas

Onderwijsinstellingen in Valencia zijn echter niet blij met deze ontwikkeling. Het doel zou volgens hen niet moeten zijn om het aanbod van godsdienstlessen te verruimen, maar om religie helemaal buiten het onderwijs te houden. Er zou sprake moeten zijn van een scheiding van religieuze instellingen en overheidsinstellingen. Op dit gebied waren de politieke partijen in de regio Valencia het niet eens. Zo gaf de burgemeester van Crevillent, Cécar Augusto Asencio van de Partido Popular, enkele maanden geleden nog aan dat de moslimse bevolking hun geloof binnen de moskee moesten houden in plaats van op scholen.

Religie op openbare school aan banden

Hett weghouden van religie in het onderwijs lijkt nog ver weg. In Valencia heeft hetzelfde gerechtshof dat onlangs meertalig onderwijs op de middelbare school verwierp, nu wel gepleit voor verplichte godsdienstlessen in het openbaar onderwijs. València Laica, toezichthoudende partij van het seculariteitsbeginsel, laat weten een protocol te willen voor de onderwijsinstellingen om de openbare scholen zoveel mogelijk openbaar en neutraal te houden.

Een andere controversiële kwestie die door València Laica aan de kaak wordt gesteld, zijn de discriminerende toelatingseisen door bijvoorbeeld het Colegio Imperial Niños Huérfanos in San Vicente Ferrer (Valencia). Deze school zou alleen leerlingen aannemen die gedoopt zijn binnen de katholieke kerk. Ook mogen de leerlingen geen fysieke of mentale beperking hebben. Over dit geval heeft de rechtbank laten weten dat dit zaken zijn die strafrechtelijke gevolgen kunnen hebben.

Religie is rendabel voor de staat

Volgens Europa Laica, het seculiere Europa, is het zo dat de overheidsfinanciering voor katholieke leraren op katholieke scholen in 2018 in heel Spanje omhoog is gegaan. Deze ontwikkeling laat zien dat religie voor sommige sectoren zeer winstgevend kan zijn.

Dit vind je misschien ook leuk