Spaanse vrouwen staken massaal op 8 maart

door admin
Spaanse vrouwen staken massaal op 8 maart

Aanstaande 8 maart is het de Internationale Vrouwendag. Op deze dag – en de vooravond ervan – is een algehele staking voor vrouwen aangekondigd. Naast het neerleggen van het werk zijn op deze dag allerlei demonstraties, protestacties, bezettingen, nachtelijke protestmarsen en manifestaties gepland. Dit alles is bedoeld om op te komen voor de rechten van de vrouw; op werkgebied, thuis, op school en op alle andere plekken waar de rechten van de vrouw nog steeds niet gelijk zijn aan die van de man.

Aan alle vrouwen wordt op 8 maart gevraagd om hun werk neer te leggen. Of dat nu is voor hun werkgever, op huishoudelijk gebied of in de zorg voor hun kinderen. De commissie van 8 maart heeft een manifest van bijna dertig pagina’s samengesteld waarin bijna tweehonderd argumenten worden genoemd waarom er moet worden opgekomen voor de rechten van de vrouw.

De commissie richt zich op vier verschillende fronten waarin ze opkomen voor vrouwen: gendergeweld, gelijkheid op werkgebied (arbeidsvoorwaarden en gelijke salarissen) en meer financiële steun voor vrouwen die thuisblijven om voor hun kinderen te zorgen.

Spaanse nieuwssite Público heeft een interactieve kaart gemaakt waarop alle geplande acties door heel Spanje te zien zijn. Deze kaart wordt continu ge-update om zo iedereen op de hoogte te houden en om zoveel mogelijk aandacht te krijgen voor dit probleem. Op 8 maart zijn er op dit moment 602 verschillende openbare acties te vinden door heel Spanje. Er worden bijvoorbeeld universiteiten gesloten, protestacties gehouden, gebouwen bezet en nachtelijke protesten en verschillende manifestaties georganiseerd.

Om precies te zijn zijn er tot op heden 25 openbare acties, 184 manifestaties, 98 bijeenkomsten, 129 protestacties en tot 161 plekken waar mensen samenkomen en informatiebijeenkomsten gepland voor 8 maart (de start is op donderdag vanaf 20.00 uur). Ook worden er aan het einde van de dag vijf verschillende festiviteiten georganiseerd om de stakingsdag mee af te sluiten.

Op 8 maart zullen veel vrouwen – maar zeker ook mannen – hun activiteiten neerleggen. Vaak is het werk van vrouwen niet duidelijk zichtbaar en worden ze onderbetaald of krijgen ze helemaal niks betaald voor het werk dat ze doen (in het geval van de zorg voor de kinderen of in huis). Het gaat erom dat er duidelijk wordt gemaakt dat zonder dit onzichtbare werk, de rest om hen heen in elkaar stort en dat het tijd wordt om hier meer waardering voor te krijgen.

Dit vind je misschien ook leuk