Puigdemont keert terug naar Catalonië na immuniteit door Europarlementariërschap

door admin
Puigdemont keert terug naar Catalonië na immuniteit door Europarlementariërschap

Hoewel de voormalig premier van de Generalitat nog steeds in ballingschap in België verblijft, aangezien Spanje hem nog steeds wil arresteren vanwege rebellie, heeft Puigdemont zijn peilen gericht op een zetel binnen het Europees parlement. Hij kondigde deze week dan ook aan zich kandidaat te stellen bij de Europese verkiezingen eind mei. Hij heeft als doel zijn strijd voor een onafhankelijk Catalonië voort te zetten via het Europees parlement. Om dat voor elkaar te krijgen heeft hij zich opgeworpen als lijsttrekker van Junts per Catalunya.

Risico op aanhouding in Spanje

Het grote risico voor Puigdemont is dat wanneer hij gekozen wordt als Europarlementariër, hij voor de Spaanse verkiezingscommissie moet zweren dat hij zich als lid van het Europees Parlement aan de regels van de grondwet houdt. Iemand moet hiervoor fysiek aanwezig zijn, wat voor Puigdemont een risico is aangezien hij – zodra hij een voet over de Spaanse grens zet – risico loopt om gearresteerd te worden. Vandaag heeft Carles Puigdemont beloofd dat hij naar Catalonië zal terugkeren als het Europees Parlement hem immuniteit garandeert als Europarlementariër.

Verplichte fysieke aanwezigheid voor commissie

Tijdens een interview met de Catalaanse radiozender RAC 1 vertelt Puigdemont over het reglement als lid van het Europees Parlement. Volgens hem geniet iemand – zodra hij is gekozen als lid van het Europees Parlement – immuniteit binnen de hele Europese Unie. “Zitting nemen voor de verkiezingscommissie hoeft niet fysiek te zijn”, aldus Puigdemont. Dit claimt hij ondanks het feit dat de verkiezingscommissie tot op heden heeft aangegeven dat de betreffende persoon wel lijfelijk aanwezig dient te zijn.

Directe immuniteit of na aflegging eed?

Hoe dan ook vertelt de voorzitter van Junts per Catalunya over de Europese verkiezingen: “Wat betreft deze kwestie heeft Europa het laatste woord en niet de verkiezingscommissie. Het reglement en het Hof van Justitie van de Europese Unie zijn leidend binnen het Europees Parlement.” Over de immuniteit van de Europarlementariërs bevestigt Puigdemont dat “deze zal bestaan vanaf het moment dat de Europarlementariër wordt gekozen”.

Puigdemont houdt dus vol dat de immuniteit zal gelden vanaf het moment waarop de verkiezingsuitslagen worden gecommuniceerd. Iets wat niet zou stroken met de realiteit aangezien de immuniteit pas geldig zou zijn zodra het in de notulen staat beschreven. Daarvoor is het noodzakelijk dat de nieuw verkozen Europarlementariër binnen vijf dagen na de verkiezingen fysiek zijn eed aflegt op het Spaanse wetboek.

Dit vind je misschien ook leuk