Ernie en Bert duiken op in verkiezingscampagne Partido Popular

door admin
Ernie en Bert duiken op in verkiezingscampagne Partido Popular

De beroemde figuren uit Sesamstraat – die in Spanje Epi y Blas heten – worden zodoende ingezet voor de verkiezingscampagne van de conservatieve Volkspartij, hoewel de video niet via de officiële kanalen van de partij werd gepubliceerd, maar rondgaat via Whatsapp en diverse internetpagina’s. 

De video duurt één minuut en begint met de opmerking van Ernie die tegen Bert zegt dat hij 28 april gaat stemmen op de partij van Santiago Abascal om Pedro Sánchez uit La Moncloa (de ambtswoning van de premier) te smijten. Bert stelt vervolgens vraagtekens bij die opmerking en vraagt aan Ernie of hij niet weet hoe de Methode D’Hondt* werkt. 

Ernie zegt dat hij alleen de ‘sleutels van de valk’ wil afnemen. ‘Maar je beseft dus niet dat als je stemt op Vox je feitelijk Sánchez steunt en eveneens de hele troep aan separatisten?’ reageert Bert vervolgens. Ernie geeft aan het niet te begrijpen, waarop Bert hem uitlegt hoe de zetels in Spanje worden verdeeld met een verwijzing naar de Methode D’Hondt. Als voorbeeld vergelijkt hij Sesamstraat met een van de Spaanse provincies waar zetels worden verdeeld tijdens de aanstaande landelijke verkiezingen.

‘In onze provincie Sesamstraat zijn er duizend stemmen nodig om een zetel te verkrijgen. Stel je een politieke partij voor met 998 stemmen, maar Don Pimpón en jij stemden op Vox. Dan krijgt dus geen partij in die provincie zetels en dan gaan al die 998 zetels verloren’, legt Bert uit. Hij voegt daaraan toe dat als hetzelfde in veel provincies gebeurt er wel honderdduizenden stemmen verloren kunnen gaan. ‘En dan blijven Sánchez y Begoña [echtgenote van Sánchez] gewoon zitten’. Begoña wordt vervolgens als Miss Piggy afgebeeld.

Bert legt verder aan Ernie uit dat hij moet leren met zijn hoofd te stemmen. Als hij zomaar stemt dan zal hij ‘in plaats van de bezetter uit Moncloa te krijgen, er juist voor zorgen dat deze zich een nieuw hoofdkussen aanschaft en doorgaat met lol maken met de separatisten’.

Afgelopen woensdag verwees Pablo Casado van PP naar hetzelfde door te verzoeken niet de centrum-rechtse stemmen te fractioneren. Dit zei hij naar aanleiding van de Partido Aragonés (PAR) die aankondigde zich niet te presenteren voor de landelijke verkiezingen. ‘Hopelijk zullen ook andere partijen deze verantwoordelijke conclusie trekken’ want dat zou een te grote verdeling van stemmen voorkomen die vooral gunstig zou uitpakken voor PSOE en Podemos.

De Methode-D’Hondt wordt gebruikt om in een kiessysteem met evenredige vertegenwoordiging het aantal beschikbare zetels te verdelen in functie van de voor de deelnemende partijen geldig uitgebrachte stemmen. In de verdeling van de restzetels geeft D’Hondt een lichte voorkeur aan de grotere partijen (bron Wikipedia). 

Dit vind je misschien ook leuk