Netwerk ontmanteld dat medicijnen als voedingssupplementen verkocht

door admin
Netwerk ontmanteld dat medicijnen als voedingssupplementen verkocht

Bij de operatie zijn 18 personen gearresteerd en 400.000 doses in beslag genomen. De voedingssupplementen die de bende verkocht kwamen uit China en werden via de post verzonden naar klanten in Spanje, Frankrijk, Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk. In de supplementen werden doses van tadalafilo en sildenafilo aangetroffen. Dit zijn medicamenten die worden voorgeschreven bij erectieproblemen. De toevoegingen werden niet vermeld op de ingrediëntenlijst en kunnen gevaar opleveren voor personen die gevoelig zijn voor ongunstige reacties op de inname van het enzym fosfodiësterase-5 of PD-5.

Het netwerk opereerde vanuit Tenerife en had een logistiek centrum in Elche (Alicante) voor opslag en distributie van de bestellingen, zo meldde de politie en belastingdienst in een gezamenlijk persbericht. Elf personen werden gearresteerd in de provincie Santa Cruz op Tenerife, vijf in Alicante, één in Las Palmas en één in Granada. 

Daarbij werden bijna 400.000 pillen, 50.000 euro aan cash geld, 27 mobiele telefoons en 22 laptops in beslag genomen. De politie kwam de bende op het spoor via een website waarop illegale medicijnen werden verhandeld, vermomd als voedingssupplementen. In samenwerking met het Spaanse agentschap voor Voedings en voedselveiligheid (Aecosan) achterhaalde de politie iemand op Tenerife die belast was met de verkoop. Daarna werd ontdekt dat via deze persoon ook andere producten met identieke karakteristieken werden verkocht via verschillende websites. Met de verkoop van de neppillen werden hoge omzetten behaald. Naast dat de producten die door de groep werden verkocht illegaal waren, vormden ze ook nog eens een risico voor de volksgezondheid vanwege de combinaties van verschillende ingrediënten in de pillen die niet op de verpakkingen werden gemeld.

Dit vind je misschien ook leuk