Wat deed de verdachte van de aanslag in Nieuw Zeeland in Andalusië?

door admin
Wat deed de verdachte van de aanslag in Nieuw Zeeland in Andalusië?

Ook andere geheime diensten in Europa onderzoeken de banden die Tarrant had met extreme blanke groepen tijdens zijn langdurige verblijf in Europa in 2017 en 2018. Dat was de periode dat hij de overtuiging opdeed dat het blanke ras op aarde moet zegevieren.

De vermeende dader woonde nog niet zo lang in Nieuw-Zeeland en was duidelijk geobsedeerd door extreemrechtse en neonazi-ideologie. In zijn 73 pagina’s tellende manifest, dat hij enkele uren voor de aanslag op internet publiceerde, verwijst hij voortdurend naar Europa én naar zijn grote inspiratie Anders Breivik, de Noorse extreemrechtse terrorist. Tarrant ziet zichzelf niet als Australiër maar als Europeaan ‘want mijn taal is Europees, mijn cultuur is Europees, mijn filosofie, mijn identiteit en het belangrijkst, mijn bloed is Europees’. 

De vermeende dader verbleef in februari 2018 een nacht in een hotel in Jerez de la Frontera in de Andalusische provincie Cádiz. Hij was daar alleen. Volgens het personeel van dat hotel was zijn gedrag ‘niet verdacht’ en kwam hij over als ‘een normale gereserveerde man’ en zoals veel mensen zijn die alleen reizen, zo staat te lezen in verschillende Spaanse media.

De 28-jarige Tarrant zond beelden van de aanslag op de twee moskeeën live uit via Facebook. Hij richtte vrijdag een bloedbad aan en schoot 50 mensen dood in twee moskeeën in Christchurch. Zeker 50 personen raakten gewond. De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern sprak van ‘een van de donkerste dagen’ uit de geschiedenis van haar land. 

Dit vind je misschien ook leuk