Drie op elke vier Vox-stemmers komen van PP en Ciudadanos

door admin
Drie op elke vier Vox-stemmers komen van PP en Ciudadanos

Dit blijkt uit een onderzoek van bureau SocioMétrica waarin de evolutie van de partij Vox is gemeten tussen november 2017 en nu. Hieruit blijkt dat de optelsom van het aantal stemgerechtigden op rechts ongeveer gelijk is als eerder, maar dat de verdeling van die stemmen wordt beïnvloed door de kieswet. Dit vertaalt zich in een aanzienlijk verlies van zetels voor het rechtse blok. Vandaar dat de roep om ‘nuttige stemmen’ van de afgelopen weken van Pablo Casado, partijleider PP, op gelijke wijze werden tegengesproken door Santiago Abascal van Vox: ‘de nuttigen zijn wij’. 

SocioMétrica becijfert de kans dat Pedro Sánchez (PSOE) blijft regeren na de verkiezingen van 28 april op 70 procent als PP, Ciudadanos en Vox afzonderlijk de verkiezingen ingaan. Dit wordt onderschreven door andere onderzoeksbureau’s zals GAD3, schrijft El Español.

Met de recente ontwikkelingen in Andalusië in het vizier, waar Vox in een keer 12 zetels won in het regionale parlement, volgen veel peilingen vooral de ontwikkeling van deze extreemrechtse partij. Op dit moment komt 59,9 procent van de stemmen op VOX van de PP, 15,6 procent is afkomstig van voormalige Ciudadanos-stemmers, 6,8 procent van PSOE en 2,7% van Podemos. 7,8 procent is afkomstig van mensen die eerder niet gingen stemmen en 1,1 procent van de stemmen op VOX komt van mensen die bij de vorige verkiezingen nog minderjarig waren.

De conclusie is volgens El Español duidelijk: Vox ‘creëert geen nieuwe kiezers’. Bijna alle stemmen die nu naar Vox zouden gaan, deden eerder ook al mee in het rechtse blok dat Pedro Sánchez uit het regeringspluche wil verdrijven. 

De PP verliest aan Vox volgens SocioMétrica 7,2 procent van de stemmen meer dan voor 2018. Ciudadanos heeft de leegloop naar Vox enigsins weten af te remmen. Volgens de laatste gepubliceerde peilingen blijft Vox stijgen, alleen minder hard dan vlak na de regionale verkiezingen in Andalusië werd voorspeld. In elk geval zijn de kiezers die voor het eerst op VOX stemmen vrijwel allemaal afkomstig van mensen die bij PP en Ciudadanos zijn vertrokken. Dit is voor Pedro Sánchez een gunstige ontwikkeling.

De invloed van de Kieswet is op dit moment volgens hetzelfde onderzoek zo groot dat als de PP en VOX bijvoorbeeld zouden overeenkomen dat een van hen zich niet meer verkiesbaar stelt in de provincies die slechts zes of minder zetels leveren, het centrum en rechts wel voldoende zetels zouden winnen om Pedro Sánchez uit La Moncloa te krijgen. 

Dit vind je misschien ook leuk