Spanje op 76ste plaats wat bosmassa betreft

door admin
Spanje op 76ste plaats wat bosmassa betreft

Dit blijkt uit gegevens van de Wereldbank die becijfert dat in 2016 36,9 procent van het Spaanse grondgebied is bedekt met bos. In 1990 was dat nog 27,6 procent. Het land met de grootste bosmassa ter wereld is Suriname. Hier is 98 procent van de grond bos. Daarna volgt Micronesië (91,9%), Gabón (90,4%) en de Seychellen (88,4%). 

Binnen de Europese Unie is Finland het land met het meeste bos en staat op de tiende plek  (73,11%). Daarna volgt Zweden met 68,9% op de 23ste plaats, Slovenië op 36 (62%), Estland op 51 (53,9%) en Oostenrijk met 46,9 procent. 

De drie landen ter wereld waar helemaal geen bos iszijn San Marino, Qatar en Nauru. Andere landen met een verwaarloosbare hoeveelheid bomen zijn Oman (0,1%), Egypte (0,07%) en Libië (0,12%). 

Bosbouw is de factor die de grootste invloed heeft gehad op het verlies aan bos wereldwijd, volgens een artikel dat werd gepubliceerd in het tijdschrift Science door onderzoekers van het Institute of World Resources van het Sustainability Consortium en de Universiteit in Maryland in de Verenigde Staten. Men verwijst hier naar de grootschalige operaties die plaatsvinden in beheerde bossen en bosplantages. Deze zijn verantwoordelijk voor 26 procent van het verlies aan bosmassa op mondiaal niveau in 2015.

Bosbouw werd als belangrijkste factor voor verlies aan bos ingehaald door bosbranden in 2013. Wereldwijd ging daarmee 6,43 miljoen hectare bos verloren. In Spanje werd in dit opzicht het laagste cijfer geregistreerdin jaren met een verlies aan 25.165 hectare bos volgens het Spaanse ministerie van Landbouw, Visserij, Voeding en Milieu.

Het grootste deel van bosbranden in Spanje kwam niet boven 1 hectare aan verwoeste grond uit. Van de 7.143 branden die in 2018 werden geregistreerd ging het in 5.154 gevallen om dit soort kleine branden. Desondanks raakten er in de eerste maanden van 2019 al 14.371 hectare verwoest bij brand. Daarmee is het eerste kwartaal van 2019 op 2012 na het slechtste jaar tot nu toe waarin het totaal aan verbrand oppervlak in kaart werd gebracht. 

Meer nieuw bos in de wereld

Recent werd een onderzoek in het tijdschrift Nature gepubliceerd waarin de conclusie is dat de totale bosmassa op aarde de laatste 35 jaar is toegenomen. Het gaat om een oppervlak dat gelijk staat aan de regio’s Texas en Alaska in de Verenigde Staten. Dit oppervlak compenseert het oppervlak aan bos dat door mensen werd gekapt. Het betreffende onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van de universiteit van Maryland, de staatsuniversiteit in Nieuw York en NASA op basis van satellietbeelden.

 

Dit vind je misschien ook leuk