Catalonië wil wel excuses aan Mexico aanbieden

door admin
Catalonië wil wel excuses aan Mexico aanbieden

De Spaanse regio houdt zich daarbij aan de voorwaarden zoals die zijn gesteld door Andrés Manuel López Obrador, de president van Mexico in diens brief aan de Spaanse koning Felipe de Zesde. De partij ERC wilde van de regioregering weten wat de visie is over de Catalaanse deelname aan het kolonialisme en de daarbij gepaard gaande slavernij. Het antwoord kwam van de minister van Buitenlandse Zaken, Alfred Bosch, die aangaf uit te zullen gaan van de ‘verantwoordelijkheden die ons raken’. Hij richtte zich daarbij direct tot López Obrador en het Mexicaanse volk om het gepleegde misbruik tegen de inheemse bevolking te veroordelen. 

‘Er is een politieke en ethische plicht’, zo verzekerde Bosch. ‘Wat is gebeurd mag nooit opniuew gebeuren. Vanuit de Catalaanse overheid hebben we geen enkel probleem om daar verantwoordelijkheid voor te nemen’. 

Na deze verklaring zal een motie worden ingediend die, als die wordt aangenomen, van de regering vraagt om op officiële wijze verontschuldigingen aan te bieden voor de Catalaanse deelname aan de misdrijven die zijn gepleegd tijdens de verovering, de kolonisatie en de slavernij. 

Dit vind je misschien ook leuk