Vier vrouwen dood door gendergeweld in een weekend in Spanje

door admin
Vier vrouwen dood door gendergeweld in een weekend in Spanje

Twee vrouwen werden vermoord door mannen, één werd dood gevonden met een vanaf het middel tot beneden toe ontbloot lichaam en de doodsoorzaak van de vierde vrouw wordt nog onderzocht. Haar stoffelijk overschot werd gedeeltelijk ontkleed op een strand aangetroffen.

Deze bedroevende gegevens komen nog eens bij de officiële cijfers die door het Ministerie van Binnenlandse Zaken werden gepubliceerd over het eerste kwartaal van 2019: Veertien vrouwen werden vermoord. Dat is het dubbele van het eerste kwartaal een jaar eerder.

Nu april net begonnen is, zijn er al vier slachtoffers te betreuren terwijl dat er vorig jaar in heel april vier waren.

De belangrijkste politieke partijen hebben gendergeweld hoog op hun programma staan. Ze vormen zo een gemeenschappelijk front tegen machismo-terreur. Alleen VOX doet hier niet aan mee. Deze rechtse partij pleit ervoor de huidige wetgeving die vrouwen tegen dit type geweld moet beschermen af te schaffen. Die zou volgens de partij van Santiago Abascal vervangen moeten worden door een wet die ‘Ley de Violencia Intrafamiliar’ wordt genoemd, die naast vrouwen ook kinderen en bejaarden omvat en volgens de andere partijen erg vaag is opgesteld.

Nadat het lichaam van een meisje werd gevonden in Tarragona liet Marta Gónzalez van de PP weten dat de partij de ‘ferme belofte met het staatspact standhoudt om deze verschrikkelijke en onophoudelijke verschijning van slachtoffers een halt toe te roepen, al vijftien dit jaar’.

‘Elk nieuw vrouwelijk slachtoffer dat werd vermoord door een man is te danken aan een structuur die ervoor zorgt dat in onze samenleving de vrouwelijke bevolking op de tweede rang staat en dat onze vrijheid en veiligheid niet gegarandeerd zijn en dat we geen volledig burgerschap hebben’, zei Sofía Castañón, secretaris Feminisme van de partij Podemos. Volgens deze partij moet de politiek ingrijpen. 

Ciudadanos wil ‘geen enkele stap terugdoen’ in de strijd tegen gendergeweld en wil dat er nagedacht wordt over de urgentie en het belang om te voldoen aan het staatspact tegen machismo-geweld, dat nog steeds niet is doorgevoerd.

Dit vind je misschien ook leuk