Spanje wil verbod op flitserapps en andere waarschuwingssystemen

door admin
Spanje wil verbod op flitserapps en andere waarschuwingssystemen

Vaak zijn deze onderdeel van de vaste of mobiele navigatiesystemen die bestuurders gebruiken om hun weg te vinden of waarmee ze files op andere onverwachte opstoppingen kunnen vermijden. Dat ze daarbij ook waarschuwen voor mobiele politiecontroles of flitspalen is dan mooi meegenomen. Volgens de organisatie onder leiding van Pere Navarro benadeelt dit type gedrag uiteindelijk de bestuurder zelf. Bestuurders met een minder goede intentie zouden plotseling op de rem kunnen gaan staan of juist vluchten voor een politiecontrole wat andere weggebruikers in gevaar kan brengen.

DGT wil eigenlijk al een paar jaar af van de flitserapps. Wat wel al verboden is, is wanneer bestuurders elkaar met hun autolichten bij bijvoorbeeld kruispunten van wegen waarschuwen. Als je hierop wordt betrapt, kun je daarvoor een boete krijgen van 80 euro. Nu wil DGT ook de mobiele telefoonapps verbieden met dergelijke waarschuwingssystemen. ‘De controles zijn er juist om iedereen te beschermen en een bepaalde mate van veiligheid op de weg te garanderen’, zegt Navarro. DGT heeft bij de staatsadvocaat een rapport opgevraagd om te bestuderen op welke manier ze de waarschuwingen via de applicaties kunnen afremmen.

De apps kunnen er namelijk ook voor zorgen dat criminelen de politie ontlopen of dat iemand met teveel alcohol op toch deelneemt aan het verkeer in de veronderstelling toch niet gepakt te worden, maar daarmee wel andere weggebruikers in gevaar brengt.

Dit vind je misschien ook leuk