Bende opgerold die minderjarige asielzoekers gijzelde voor losgeld

door admin
Bende opgerold die minderjarige asielzoekers gijzelde voor losgeld

Ook zouden leden van het netwerk alleenstaande minderjarige buitenlanders uit diverse centra voor minderjarige asielzoekers hebben gehaald om ze over te brengen naar La Mojonera in de provincie Almería. Hier werden ze vastgehouden in diverse woningen van de bende. Ondertussen werd de achtergebleven familie in Marokko om losgeld gevraagd. Daarbij werd gedreigd met het doden van de kinderen en jongeren of het gebruiken van hun organen in de illegale orgaanhandel. Van de familie werd 5.000 dirham geëist, circa 500 euro.

De politie heeft zes personen aangehouden, waarvan vier gevangen zijn gezet. Drie personen werden opgepakt in Almería, één in Cádiz, één in La Linea de la Concepción en één in Jerez de la Frontera.

Het onderzoek loopt vanaf de zomer van 2018. Een vrouw van Marokkaanse oorsprong ontdekte drie minderjarige landgenoten in Granada die zich in een hulpeloze situatie bevonden. Zij waarschuwde de politie die vervolgens vaststelde dat er sprake was van een vermeend crimineel netwerk dat op zich een georganiseerde wijze toelegde op het aantrekken en vasthouden van minderjarige migranten in Spanje en van minderjarigen in Marokko. 

Van de familie van de minderjarigen die nog in Marokko waren, werd onder valse voorwendselen geld geëist voor hun reis naar Spanje. Daarop werden de kinderen naar Tanger gebracht waar iemand anders zich over hen ontfermde. Na aankomst in Spanje en zolang de minderjarigen niet door de grenscontroles of kustwacht waren onderschept, namen andere leden van de bende het weer over. Als ze wel in de asielzoekerscentra voor minderjarige asielzoekers terecht waren gekomen, werden ze daar door het netwerk zo snel mogelijk weer uitgehaald om ze naar Almería te brengen, alwaar alsnog losgeld voor ze werd geëist.

Zodra de minderjarigen bezig waren aan hun reis naar Almería, werd contact gelegd met de familie om het losgeld te eisen. In Marokko hielden leden van het netwerk zich bezig met het ontvangen van de betalingen en het sturen van bevestigingen naar Spanje, zodat daar de kinderen vrijgelaten konden worden. 

Dit vind je misschien ook leuk