Historische ontdekking uit Steentijd tijdens werkzaamheden in Baskenland

door admin
Historische ontdekking uit Steentijd tijdens werkzaamheden in Baskenland

De vondst van deze overblijfselen was volgens de UPV/EHU-universiteit van Baskenland een grote verrassing aangezien er nauwelijks overblijfselen uit deze periode zijn gevonden in de omgeving ban Biskaje. Architect María Peraita, die gespecialiseerd is in monumentale gebouwen, vertelt dat de vondsten op het eerste gezicht niet heel spectaculair zijn. Toch kunnen ze wel meer vertellen over de oudheid van deze plek en kunnen ze veel nuttige informatie geven over de geschiedenis en leefwijze van de mensen in deze omgeving. Door een speciale koolstof 14-test in een plaatselijk laboratorium konden archeologen achterhalen dat dit de overblijfselen waren van een nederzetting 5.000 jaar geleden.

Geluk

Peraita vertelt verder dat er veel geluk kwam kijken bij deze vondst aangezien er begonnen was met de restauratie van de galerijen van de Punta Begoña. “Het herstelproces van dit bekende gebouw is zo nauwkeurig goed doorlopen dat een vondst van dergelijke aard heel zeldzaam is. Normaal gesproken zou zo’n gebied volledig in puin liggen bij restauratiewerkzaamheden en zouden de archeologische overblijfselen ook volledig vernietigd zijn geweest”, aldus Peraita.

Restant broze resten wordt in juni verder opgegraven

In het gebied waar de werkzaamheden plaatsvinden zijn kleine, broze resten gevonden van onder andere keramiek, vuursteen- en houtskoolresten. Totdat het weer verder onderzoek toelaat, hebben archeologen van het opgravingsteam de plek bedekt zodat de vondsten niet worden beschadigd. Naar verwachting zullen de verder opgravingen en onderzoeken in juni verdergaan. Vooralsnog is het de bedoeling dat ook studenten van de UPV/EHU-universiteit een bijdrage kunnen gaan leveren aan dit opgravingsproces. De studenten kunnen zich vanaf deze week hiervoor inschrijven.

Nu de overblijfselen zijn ontdekt, is het van belang om informatie te verzamelen over deze minder bekende periode in de geschiedenis van Baskenland. Wat bekend is, is dat tijdens deze periode in de geschiedenis er nederzettingen werden gesticht en de eerste stappen werden gezet richting een complexere sociale structuur zoals we die vandaag de dag kennen.

Publiek betrekken bij bijzondere vondsten

Het doel is om een opgravingsplan te maken waarin het educatieve gedeelte voorop staat. De vindplek en de Punta Begoña zullen worden opengesteld zodat het publiek uit eerste hand het opgravingsproces en alle informatie die daaruit komt, meekrijgt. Alle vondsten en conclusies van het onderzoek zullen stuk voor stuk worden bekeken en onderzocht. Op dit moment wordt er gewerkt aan verschillende initiatieven om de opgedane kennis te verspreiden onder het grote publiek. Hierbij kan gedacht worden aan tentoonstellingen, workshops op school en rondleidingen in samenwerking met bijvoorbeeld het Archeologisch Museum in Bilbao.

De galerijen van Punta Begoña werden ontworpen door Ricardo Bastida. Het werd gebouwd tussen 1919 en 1922 naast de villa van zakenman Horacio Echevarrieta. In 1937 werd het gebouw door Franco in beslag genomen tijdens de Spaanse Burgeroorlog.

Dit vind je misschien ook leuk