Nieuwe ontwikkelingen stakingen Semana Santa in Spanje

door admin
Nieuwe ontwikkelingen stakingen Semana Santa in Spanje

Op 10 april werd al bekend dat Spaanse vakbonden dreigden met stakingen in de aanloop naar en tijdens de Semana Santa. De stakingen worden nu concreet in de vorm van vertragingen en annuleringen bij de treinen van Renfe en op vliegveld Madrid Barajas.

Air Nostrum

Vliegmaatschappij Air Nostrum kondigde vorige week stakingen aan voor 15, 16, 17, 22, 23 en 24 april. De vakbond en het management van Air Nostrum kwamen afgelopen zondag bijeen om te proberen een akkoord te bereiken voordat de stakingen van start gingen. Helaas is dat niet gelukt en is het personeel van deze maatschappij gestart met staken.

De annulering van 148 vluchten voor deze data duperen zo’n 10.000 passagiers. De getroffen passagiers kunnen kiezen voor een vergoeding voor hun ticket of kunnen hun vlucht verplaatsen naar een andere vlucht tot 10 mei, afhankelijk van beschikbaarheid.

Vanochtend werd bekend gemaakt dat vakbond en Air Nostrum een overeenkomst hebben bereikt. Door dit akkoord zullen de stakingen voor de komende dagen bij Air Nostrum niet doorgaan maar dinsdag zullen naar alle waarschijnlijkheid toch nog 47 vluchten geannuleerd blijven. De maatschappij doet op dit moment haar best om alle vluchten op woensdag 17 april gewoon door te laten gaan. Ze verwachten dat alle vluchten op 22, 23 en 24 april wel gewoon volgens schema zullen vliegen. Op de website van Air Nostrum is de laatste status te lezen van de vluchten voor de komende dagen.

Madrid Barajas

Beveiligingsmedewerkers van vliegveld Madrid Barajas hebben al sinds 12 april het werk neergelegd. De reden hiervan is, is dat de vakbond ATES nog geen akkoord heeft bereikt met Ilunion Seguridad. Ilunion eist onder andere maatregelen voor gezinsbemiddeling, een overeenkomst voor de luchthavensector met een reeks bonussen, betere contracten en een betere balans tussen werk, opleiding en het privéleven van de medewerkers. De staking van de beveiligingsmedewerkers zorgde voor lange rijen voor de controle.

Grondpersoneel vliegvelden

Op 21 en 24 april worden 60.000 medewerkers die het grondpersoneel van luchthavens in Spanje vormen, opgeroepen om te gaan staken. De vakbonden USO en UGT hebben nog geen akkoord bereikt over betere arbeidsvoorwaarden ondanks de eerdere beloftes tijdens de stakingen in juli en oktober vorig jaar.

Renfe

Vanaf morgen, 17 april, heeft ook Renfe en 24-uurs staking aangekondigd: De organisatie zal 46 treinen voor middellange- en lange afstand samen met AVE-treinen niet laten rijden. Het merendeel van de passagiers die hinder zullen ondervinden van de staking zijn op de trajecten tussen Madrid, Barcelona, Sevilla, Malaga en Valencia. In een eerder bericht in de Spaanse krant El Mundo werd gesproken over een staking door het beveiligingspersoneel van Renfe in Madrid. Deze staking zal in etappes van twee uur worden uitgevoerd van 18 tot 28 april. Vakbond UGT laat weten dat het bedrijf hun personeel de bonus van 180 euro en vervolgens 300 euro niet heeft betaald en dat dit een van de aanleidingen is voor de aangekondigde stakingen bij Renfe. Ook voor de passagiers van Renfe is het aan te raden de meest actuele informatie op te vragen via hun eigen website.

Adif, havens en reddingsdiensten

Op woensdag 17 april staat een staking van de werknemers van spoorwegbeheerder Adif, de staatshavens en reddingsorganisatie Salvamento Marítimo op de agenda. De reden voor deze staking is dat de regering de overeenkomsten die deze overheidsbedrijven met hun vakbonden tussen maart en december 2018 hebben bereikt, nog definitief moet goedkeuren. Vakbond CCOO laat weten dat de overeenkomsten zijn blijven liggen bij het Ministerie van Financiën en dat zij in actie moeten komen om deze overeenkomsten officieel te maken.

Dit vind je misschien ook leuk