Málaga bij slechtst schoongehouden steden in Spanje

door admin
Málaga bij slechtst schoongehouden steden in Spanje

De stad Oviedo scoort in het onderzoek het beste en Málaga staat op de 42ste plek en kreeg drie punten minder dan vier jaar geleden. Ook Madrid scoort ondermaats. Dat wil zeggen minder dan 50 punten, wat feitelijk een onvoldoende betekent. Malagueños storen zich het meest aan hondenpoep op straat, illegaal beschilderde muren en de slecht onderhouden buitenwijken van de stad. 

De schoonste steden volgens hun inwoners zijn Oviedo, Bilbao, Vigo en Logroño. De slechtste resultaten werden behaald door Jaén (helemaal onderaan), Alicante, Alcalá de Henares en Cuenca. De helft van de onderzochte steden kreeg meer dan 50 punten en de rest heeft een onvoldoende. 

OCU voert elke vier jaar een onderzoek uit naar de schoonmaak in steden. Hierin worden gegevens meegewogen die afkomstig zijn van de gemeentes zelf, zoals het budget dat beschikbaar is voor schoonmaak, of de gemeentereiniging is uitbesteed of niet en andere informatie komt uit enquetes die door inwoners zelf worden ingevuld. In totaal deden 5.260 mensen mee aan het onderzoek en kenden een waarde toe aan verschillende aspecten gerelateerd aan de schoonmaak van hun stad. 

Onder de onderzochte parameters waren het gemeentereinigingsbudget per inwoner, de beschikbare middelen hiervoor, de concrete situatie van straten en stoepen, de staat waarin parken en tuinen zich bevinden, uitwerpselen van dieren, de omgeving van vuilcontainers, afval op straat en de schoonmaak van buurten die buiten de historische stadscentra liggen.

Als de resultaten van nu worden vergeleken met die in 2015 scoren 39 van de 60 steden minder goed dan vier jaar geleden. Gemiddeld daalde de tevredenheid met twee punten van 55 naar 53. Achttien steden kregen een betere score. Zo steeg Castellón met maar liefst 8 punten. Huesca deed het nog beter met een toename van 12 punten in tevredenheid onder de burgers. 

In Ávila en La Coruña ging de tevredenheid met 16 punten omlaag. Van de grootste Spaanse steden haalde Barcelona met 51 punten maar net een voldoende. Madrid niet, die stad werd door inwoners met 39 punten gewaardeerd. Dit was wel een licht beter resultaat dan vier jaar geleden.

Het lijkt erop dat de geografische ligging en bijbehorend klimaat invloed hebben op de resultaten want de noordelijker gelegen steden scoren beter. Toch zijn er uitzonderingen zoals La Coruña en Lugo. 

Factoren die het meest bijdroegen aan een slechte score zijn hondepoep op straat, graffiti op muren en vuiligheid rond afvalcontainers. OCU heeft de evolutie in de steden in de afgelopen 25 jaar bekeken en concludeert dat Bilbao de meeste stappen voorwaarts heeft gemaakt met een toename van 31 punten. Daarna komen Pontevedra en Vigo. Die steden stegen met respectievelijk 19 en 17 punten in waardering van hun inwoners. La Coruña, Palma de Mallorca en Tarragona daarentegen daalden met 19 punten in dezelfde periode.

Dit vind je misschien ook leuk